Annons
 

Nu jobbar kvinnor gratis – resten av året

Lönegapet mellan kvinnor och män är fortfarande stort. Och från och med i dag arbetar kvinnor gratis – året ut.

 

 
Annons
 
Annons
 
 

 

Att det finns löneskillnader mellan kvinnor och män är nog de flesta medvetna om. Men hur många känner till hur stora skillnaderna faktiskt är?

Varje år räknar 15:57-rörelsen, en sammanslutning av politiska kvinnoförbund, fackförbund och kvinnorörelsens organisationer, ut hur mycket lönerna i snitt skiljer sig åt mellan kvinnor och män. Och i år tjänar kvinnor hela 13,2 procent mindre än männen.

Annons

Läs också: Isländska kvinnor står upp mot orättvisa löner – lämnar sina jobb i protest

Gilla Baaam på Facebook

Räknar man om det till en normal arbetsdag mellan klockan 8:00 och 17:00 så innebär det att män får betalt hela dagen – men kvinnor jobbar gratis efter klockan 15:57. Men räknar man i stället efter år så innebär det att kvinnors betalda arbetsdagar tar slut – idag, den 12 november. Nu har nämligen 87 procent av året gått – resten av dagarna arbetar kvinnor faktiskt helt gratis.

15-57-rorelsen

Sedan 15:57-rörelsen startade för fyra år sedan har lönegapet minskat med ynka 1,1 procentenheter.

– Om vi fortsätter i samma takt når vi jämställda löner först om 53 år. Vi kräver att det ska gå fortare än så och vi kräver att ambitioner omsätts i kraftfulla åtgärder, säger Clara Berglund, generalsekreterare för Sveriges Kvinnolobby som är initiativtagare till samarbetet, i ett pressmeddelande.

Kvinnor har i snitt 4 400 kronor mindre i månadslön än genomsnittsmannen – men det är om man räknar upp alla löner till heltid. Den egentliga skillnaden är faktiskt större än så eftersom fler kvinnor än män arbetar deltid.

På grund av det kommer en kvinna under ett arbetsliv att i snitt tjäna 3,6 miljoner kronor mindre än männen.

Läs även:
Äntligen – hon är Covergirls första hijab-modell
5 frågor påven måste ändra åsikt i innan han kan kalla sig feminist
Donald Trump vs Barack Obama – här jämförs deras uttalanden om kvinnor

Bildkälla: Thinkstock/Pressbild