10 stunder under 2016 då kvinnor lyste upp i mörkret

10 stunder under 2016 då kvinnor lyste upp i mörkret

Massprotester mot abortförbud, USA:s första kvinnliga presidentkandidat och Beyoncés politiska musik – Baaam listar 10 tillfällen då kvinnor lyste upp i mörkret som var året 2016.

2016 var på många sätt ett mörkt år för feminismen – Trump kammade hem presidentposten i USA, kvinnor tjänar fortfarande långt under män och på festivaler runt om i Sverige utsätts kvinnor än en gång för sexuella övergrepp. Men det har funnits ljus i vintermörkret och Baaam har listat 10 av dem.

Läs mer: Loreen: ”Jag vill stärka kvinnor och förändra klimatet i världen”

1. Beyoncé uppträder med ”Formation” på Superbowl

I pausen på Super Bowl i USA gjorde Queen Bey ett episkt framträdande med hennes nysläppta låt och tog samtidigt ställning för Black lives matter-rörelsen och hyllade medborgarrättskämpen Malcom X. Några månader senare släppte Beyoncé sitt album ”Lemonade”, ett politisk album som tog up frågor om svart identitet och feminism.

2. Sarah Sjöström vinner tre medaljer på OS

En av Sveriges just nu största idrottare simmade i OS i Rio under sommaren – och kammade hem hela tre medaljer. Sarah tog ett guld, ett silver och ett brons OCH satte ett nytt världsrekord på köpet.

3. Hillary Clinton blir den första kvinnliga presidentkandidaten i USA

Även om Hillary inte vann så var hennes kandidatur ett stor steg för kvinnor genom att vara den första presidentkandidaten från ett stort parti i USA. Under sin kampanj fortsatte hon att sätta kvinnor i centrum och lyfte fram vikten av jämställdhet.

4. Ellen DeGeneres prisas för sina insatser i hbtq-frågor

För bara några veckor sedan tog Ellen DeGeneres emot Amerikanska presidentens frihetsmedalj för sitt engagemang i hbtq-frågor. Priset är USA:s högsta civila utmärkelse, och i talet pratade president Barack Obama om hur mycket Ellen har betytt för människor genom att vara öppet homosexuell och synas i amerikansk tv.

Läs mer:
Hon tecknar vulvor – för att uppmuntra kvinnor att tycka om sin snippa
Här är åtta mäktiga kvinnor som regerar – och som du borde känna till
Nu jobbar kvinnor gratis – resten av året

5. Amy Schumer blir första kvinnan på lista över bäst betalda komiker

Varje år listar tidningen Forbes de bäst betalda komikerna det året, och varje år har den listan bara bestått av män – till nu. För första gången lyckades en kvinna slå sig in och Amy Schumer landade på fjärde plats över de bäst betalda komikerna.

6. Tusentals protesterar mot Polens förslag om abortförbud

Ett förslag om totalförbud mot aborter i Polen väckte reaktioner och ilska över hela Europa. Efter flera dagar av massprotester och strejker avvisade landets regering förslaget.

7. Ett nytt lagförslag om sexualbrott presenteras i Sverige
Tidigare i höstas presenterade sexualbrottskommittén ett nytt lagförslag om sexuella övergrepp. Förlaget innefattar bland annat en samtyckeslag, högre straffgräns, och att byta ut ordet ”våldtäkt”. Ett viktigt steg i kampen för att lyfta frågan om sexuellt våld!

8. Lotta Schelin lyfter frågan om mens inom idrottsvärlden

Fotbollsspelaren Lotta Schelin ifrågasätter varför ingen pratar om mens inom idrottsvärlden och hur det påverkar kvinnliga idrottare. Hon startar en diskussion i medier och idrottsvärlden, som förhoppningsvis bidrar till en förändring av samtalet kring mens och idrott.

Videon kunde inte hittas

9. Michelle Obama håller tal om sexuella övergrepp

Under Hillary Clintons kampanj håller Michelle Obama ett extremt viktigt tal om sexuella övergrepp, våldtäktskultur och Donald Trump. Talet ansågs av många vara det bästa under valsäsongen och gav uttryck till det många kvinnor känner och fruktar.

10. En tjejtidning blir historisk på Tidskriftsgalan
Baaams systertidning FRIDA blev historisk när de vann pris för Årets digitala tidskrift och Årets tidskrift på Tidskriftsgalan, ingen annan har tidigare vunnit båda dessa kategorier under samma år. Vid prisutdelning håller chefredaktören Terese Allert ett feministiskt tal om hur unga kvinnor är framtiden och vikten av att kvinnor blir lyssnade på.

Läs även:
Så påverkas kvinnor av Donald Trumps seger
Lotta Schelin: ”Varför prata vi inte om mens?”
Zara Larssons viktiga statement mot Polens sjuka abortlag

Foto: IBL