10 stunder under 2018 som kvinnor lyste upp i mörkret

10 stunder under 2018 som kvinnor lyste upp i mörkret

Från brandtal till klimatstrejker – 2018 har varit ett år fullt av starka och mäktiga ögonblick då kvinnor tagit täten. Baaam har sammanfattat tio definierande stunder från året som (snart) gått.

Samtyckeslagen trädde äntligen i kraft

I juli i år trädde en historisk lag i kraft i Sverige – samtyckeslagen. Lagen innebär att det numera är förbjudet att ha sex med en person som inte uttryckligen har sagt ja eller aktivt visar att hen vill ha sex. Tidigare har det krävts att förövaren använt sig av hot, våld eller utnyttjat offrets särskilda situation för att göra sig skyldig till brott.

– Det nya lagförslaget säger klart och tydligt att sex bara är sex om alla parter är med på det som sker, annars är det ett sexuellt övergrepp. Allt annat än ett fritt givet JA, verbalt eller fysiskt, kommer att vara ett NEJ, sa advokaten Elisabeth Massi Fritz när vi intervjuade henne om lagen.

I och med den nya lagen infördes också två nya brott: oaktsam våldtäkt och oaktsamt sexuellt övergrepp vars strängaste straff är fängelse i fyra år. Vid dessa brott krävs inget uppsåt för att dömas.

#tystnadtagning tog ställning på Guldbaggegalan

I januari arrangerades Guldbaggegalan som vanligt på Cirkus i Stockholm – men utöver det var inget som det brukar. In på galan tågade kvinnliga skådespelare i tystnad in iklädda svarta kläder. Till ljudet av trummor höll de varandras händer och svarade inte på några frågor. På vissa tröjor stod texten #tystnadtagning och dagen därpå publicerades ett upprop där man gemensamt menade att det är dags att prata öppet om makt, pengar och sexism i film- och tv-branschen.

”Genomsnittsåldern för kvinnliga skådespelare som i år var nominerade till en Guldbagge för bästa huvudroll är 31,5 år, medan motsvarande siffra för männen är 48,8 år. Det speglar också tydligt genomsnittsåldern för de senaste 20 årens pristagare i samma klass och är ett tydligt bevis för hur osynlig den åldrande kvinnan är i det offentliga rummet”, skrev de bland annat.

Sverige krossar damernas medaljliga i OS i Pyeongchang

Under vinter-OS i koreanska Pyeongchang var det tydligt vilka som var bäst – de svenska damerna.

– Det är magiskt. Det är så coolt. Det verkar vara något i Sverige som gör att vi damer presterar så bra. Det är så häftigt, så stort, sa curlingspelaren Sara McManus då.

Charlotte Kalla kom etta i skiathlon, med Marit Björgen och Krista Pärmäkoski på andra och tredje plats. Stina Nilsson krossade i sprinten, Hanna Öberg tog guld i skidskyttets distanslopp och Frida Hansdotter tog hem ett slalomguld. Totalt blev det hela fem guld, fyra silver och ett brons.

Emma Knyckare arrangerade den första mansfria festivalen

Den första helgen i september var det äntligen dags för den allra första helt cis-mansfria festivalen Statment att gå av stapeln på Bananpiren i Göteborg. Baaam var så klart på plats och när vi tog oss ett snack med Emma Knyckare var hon överväldigad av all respons:

– Jag hade nog inte förväntat mig att folk skulle ta hand om varandra så fint på området. Vi har inte haft några incidenter alls. I går kom städpersonalen fram till oss och sa: ”Vi vet inte vad vi ska göra.” Och vi frågade om något hade hänt men de bara skakade på huvudena och sa: ”Nej, alltså vi har ingenting att städa, för alla lägger skräpet i soptunnorna och så”.


Nilla Fischer höll brandtal på Fotbollsgalan

Backen Nilla Fischer har varit med när Sverige kvalificerade sig till VM, kom till final i Champions League och tog hem en tysk mästartitel. Hon har minst sagt haft en riktigt stark tid bakom sig och när det var dags för den prestigefyllda Fotbollsgalan tilldelades hon också för allra första gången Diamantbollen för sina prestationer. Hon tog då tillfället i akt att hålla ett feministiskt brandtal till alla unga tjejer som drömmer om att bli fotbollsspelare.

– Till alla älskade flickor världen över. Jag vet hur det känns att bli hånad av killarna över fotbollen. För att du inte är tillräckligt bra eller för att du helt enkelt är bättre än de. Jag vet hur det är att spela på en mindre plan, med ett mindre mål och en lättare boll. Jag vet exakt hur det känns. Vi spelar för sporten, vi spelar för livet. Så till alla tjejer, sluta aldrig spela fotboll, sluta aldrig kämpa för jämställdhet.

Greta Thunberg drev jordens klimatkamp

Det började med en skolstrejk. Den 20 augusti satte sig 15-åriga Greta Thunberg utanför riksdagen med ett plakat om att hon strejkade för klimatet och planerade att sitta där i två veckor. Snabbt anslöt sig fler till hennes strejk som snart växte till oanade proportioner. Plötsligt stod hennes namn att finna i alla svenska medier (inte minst när det framkom att artisterna och klimatkämparna Svante Thunberg och Malena Ernman var hennes föräldrar) och kort därefter fick utländska medier nys om storyn och kom, ironiskt nog, inflygandes från alla världens hörn. Politiker besökte henne, skolstrejker startade i hennes namn över hela världen, Greta fick delta i demonstrationen Rise for Climate utanför EU-parlamentet i Bryssel, gick i klimatmarscher i Helsingfors och London.

I dag skolstrejkar hon fortfarande utanför riksdagen varje fredag och nyligen fick hon träffa FN-chefen António Guterres på klimatmötet i polska Katowice. Dessutom listade amerikanska Time Magazine henne som en av årets mest inflytelserika tonåringar.


Black Panther krossade normer – och gjorde succé

Ibland kan det kännas som att det inte görs annat än superhjältefilmer på löpande band. Men när Marvelfilmen Black Panther hade premiär hände något oväntat. Plötsligt låg en film som vänder upp-och-ned på stereotyper och visar bred representation och starka kvinnoroller högst upp på mest sedda-listan och blev den Marvel-film som dragit in mest pengar genom tiderna i USA.

Och trots att män innehar huvudrollerna är det kvinnorna som gång på gång visar att de är mest kompetenta av alla. Några exempel: i filmen utses bara kvinnor till höga poster i landet, landets vapenutveckling drivs av en ung, svart kvinna tillika tekniskt geni och vaktstyrkan består enbart av kvinnor. Det är kort sagt en feministisk milstolpe och missade du den är det hög tid att se den.

Sara Danius satte ned foten – och lämnade Svenska Akademien

Att Svenska Akademien sedan #metoo gått igenom en rejäl kris lär få ha missat (här har du en recap där du på 5 minuter kan läsa de viktigaste händelserna). I korthet handlade det om att en akademiledamot har en relation med en man som nu dömts för två fall av våldtäkt. Allt detta ledde till att flera ledamöter i akademien avgick i protest och då beslöt även Sara Danius att lämna rollen som ständig sekreterare.

Efter att Sara Danius lämnat är det många som väljer att i sociala medier gå ut och backa Sara Danius beslut att rensa upp i akademien genom att bära hennes signaturplagg knytblusen. Bland dessa återfanns C-partiledaren Annie Lööf, kulturminister Alice Bah Kuhnke och social- och idrottsminister Annika Strandhäll. Och några dagar senare hålls knytblus-manifestationer runt om i landet för att visa att hon inte är ensam.


Katarina Wennstams sommarprat gjorde knockout

Få sommarprat har blivit så omtalade som när det i år var dags att sända Katarina Wennstams dito. I decennier har hon kämpat för kvinnors rätt till rättvisa rättegångar och under den dryga timmens lyssning stod våld mot kvinnor i centrum.

Katarina bryter ner all statistik och sexism på ett initierat och oerhört pedagogiskt sätt – från skammandet av kvinnlig sexlust till skulden som läggs på kvinnor när de våldtas av män. Programmet borde ingå i skolundervisningen redan på högstadiet så att allt det som är fel på samhället så smått kan börja ändras.

Här kan du lyssna på det.

25-åriga Nadia Murad fick Nobels fredspris

2014 var IS/Daesh på stark uppgång och en dag omringade terrorgruppen en yazidisk by i norra Irak. I den byn boda Nadia Murad och hennes familj. Nästan alla i hennes familj mördades men Nadia fick leva – bara för att säljas som sexslav till terroristerna. I en intervju berättar hon att hon fick tvångskonvertera till islam och ingå ett slags äktenskap där hon våldtogs, tvingades bo i mannens hus och mellan övergreppen servera gästerna i aftonklänningar.

Till slut fick hon hjälp att fly och ankom slutligen till Tyskland. Där har hon talat om det fruktansvärda som hände inför bland andra FN:s råd för mänskliga rättigheter och utsågs 2016 till goodwill-ambassadör för traffickingfrågor. Och i år tilldelas hon, tillsammans med kongolesiske gynekologen Denis Mukwege, Nobels fredspris.

Här kan du läsa 2017 års lista och här finns även listan från 2016.

Foto: IBL