Anonym man som dömts för hets mot folkgrupp och Spotify-logtypen.

25-åring döms för nazistisk titel på sin Spotify-lista

En ung man hade hakkors i titeln på sin spellista på Spotify. Nu fälls han efter en unik dom om hets mot folkgrupp.

Den 25-åriga norrlänningens offentliga spellista på Spotify innehöll låtar av Markoolio (Mera mål) och Fakkboiz (Om Sverige vinner VM), men det är inte enkom den dåliga musiksmaken som förtjänar straff i sammanhanget. Det var nämligen spellistans titel – omgärdad av två hakkors – som ledde till åtal.

"Vissa skulle säga att jag är främlingsfientlig"

I en artikel i Expo går att läsa att det var en polis som upptäckte spellistan när han sökte efter en låt på Spotify. Polisen anmälde brottet och gärningsmannen erkände och förklarade hakkorsen med att han ville att spellistan skulle uppmärksammas. Enligt 25-åringen har han inga nazistiska åsikter men tillägger att ”vissa skulle säga att jag är främlingsfientlig”.

Första domen i sitt slag

Mannen dömdes för ringa fall av hets mot folkgrupp till 40 dagsböter. Det är den första domen någonsin för hets mot folkgrupp på Spotify, och troligtvis blir den viktig för liknande åtal i framtiden.

Expo har tidigare rapporterat om att en bred katalog av vit makt-musik finns på Spotify, och spellistor med nazistiska och homofobiska titlar är tyvärr fortfarande vanligt förekommande på streamingtjänsten.

Källa: Expo

Läs mer:

Verkliga berättelser: Så ser rasismen ut i Sverige 2020

Så står det till med jämställdheten i svenska företag 2020