I veckan presenterade regeringen budgeten för 2021. Hela dokumentet går att läsa i en pdf på regeringens hemsida. Den är 3199 sidor lång.
Totalt handlar det om över 100 miljarder i reformer. Bland annat ska ungefär 30 miljarder läggas på skattesänkningar medan 25 miljarder ska gå till satsningar inom vård, skola och omsorg. Skatten på alkohol och tobak ska höjas och reglerna för att betala körkortet med studielån ändras till det bättre.
Men vad mer betyder det här för dig som enskild invånare och hur kan du påverkas? Baaam reder ut!
Här är 7 saker i budgeten som kan påverka dig:
1. Satsningar för att minska psykisk ohälsa görs
Under pandemin har den psykiska ohälsan ökat hos många. I budgeten föreslår regeringen att ”medel avsätts för att stärka psykiatrin och den psykiska hälsan”. Mer pengar ska även gå till förlossningsvården, kvinnors hälsa och neonatalvården.
2. Fler unga ska kunna ta studielån för att ta körkort
Reglerna för att ta studielån till körkortet ska ändras. Det tidigare kravet att du behöver vara arbetslös för att söka lånet tas nämligen bort för att göra det lättare för unga att kunna söka jobb där körkort krävs. Du som är mellan 19-20 år och har gått ut gymnasiet ska kunna låna max 15 000 kronor för att betala ditt körkort.
3. Den höjda A-kassan ska förlängas
I våras infördes höjd A-kassa som en krisåtgärd på grund av coronavirusets framfart. Enligt regeringens förslag ska höjningen fortsätta gälla i två år - alltså till och med 2022. Grundersättningen brukade vara 365 kronor men är nu 510 kronor om dagen.
4. Det ska bli lättare att anställa unga
Enligt förslaget ska arbetsgivaravgiften sänkas med ungefär en tredjedel. Mer exakt från 31,42 procent till 19,76 procent för arbetsgivare med personal som är mellan 19-23 år gamla. Det här är för att unga personer lättare ska kunna komma in på arbetsmarknaden. Sänkningen gäller från 1 april nästa år till samma datum år 2023.
5. Ensamstående föräldrar ska kunna ansöka om höjt underhållsstöd
Underhållsstödet (pengar föräldrar som inte lever ihop med barnets andra förälder kan ansöka om ifall hen inte betalar underhållsbidrag), ska höjas. Från och med 1 juni 2021 ska stödet höjas med 100 kronor för barn under 15 och med 150 kronor för barn över 15 år. Dessutom ska rutavdraget både höjas och gå att använda till fler tjänster.
6. Det ska bli enklare att vara miljövänlig
Klimatfrågan är viktigare än någonsin. I budgeten presenteras flera miljövänliga förslag. Bland annat ska ett skatteavdrag för grön teknik införas. Det kan användas för att installera solceller eller laddningsprodukter till elfordon. Dessutom ska fler cykelvägar byggas och uppkopplingen på fjärrtågen bli bättre.
7. Skatten på alkohol och tobak höjs
Regeringen vill också höja skatten på alkohol och tobak för att använda pengarna till att rusta upp försvaret. Med exakt hur mycket är ännu inte klart. Enligt Aftonbladet blir en flaska vin ungefär en krona dyrare år 2023 medan 75 cl sprit blir "några kronor dyrare" och en öl cirka 25 öre dyrare. Hur skattehöjningen fördelas mellan cigaretter och snus är inte bestämt ännu.
Läs mer:
Maxa ytan i studentlägenheten – på en minibudget
Så gör du för att snabbt få dina skattepengar
Föräldraledig eller gravid? Det finns ett okänt knep som ger dig mer pengar