Kravmärkt, frigående och bur – vad betyder vad på äggkartongen?

Kravmärkt, frigående och bur – vad betyder vad på äggkartongen?

Vad betyder egentligen märkningarna på äggkartongerna? Baaam reder ut skillnaderna mellan frigående, ekologiskt och burar.

Läs mer: En cruelty free påsk – så hittar du djurvänliga påskfjädrar

När du vandrar runt i mataffären möter du många olika märkningar och benämningar på maten – och de är särskilt många i ägghyllan. Det strösslas fritt med begrepp som ekologiskt, Krav-märkt, frigående och burhöns utan att ge någon närmare förklaring till vad det faktiskt innebär.

Baaam har skapat guiden du behöver till svenska ägg, det är bara att bokmärka och plocka fram nästa gång du känner dig förvirrad i mataffären.


Frigående inomhus

Hönsen rör sig fritt inomhus i stora stallar med strö på golvet. Det får vara max nio höns per kvadratmeter. Hönsen kan ströbada på golvet, har sittpinnar i olika höjd och reden att lägga sina ägg i. Stallen har antingen en eller flera våningar med fläktar och belysning. Det här är den vanligaste produktionsformen i Sverige, 2017 var 66 procent av värphönsen frigående inne.

Frigående utomhus

Hönsen rör sig fritt i stallet och har varje dag, året runt, möjlighet att gå ut. Varje höna ska ha minst fyra kvadratmeter utomhusyta i en rasthage där de kan sprätta, sandbada och leta mask. Frigående höns utomhus är ännu ovanligt i Sverige, endast tre procent av landets värphöns är frigående ute.

Läs mer: 26 feel good-filmer du borde se på Netflix i påsk

Ekologisk produktion/Kravmärkt

Hönsen rör sig fritt i stallar med max sex höns per kvadratmeter. De ska ha möjlighet att gå ut i en rastgård när vädret tillåter och krafsa, sprätta och leta mask. Det får vara max 3 000 höns i varje djuravdelning. Fodret ska vara ekologiskt och hönsen också ha tillgång till grovfoder såsom rotfrukter och hö. Man får inte använda bekämpningsmedel och konstgödsel på gården.

De flesta ägg som produceras i Sverige sker i enlighet med Krav:s regler och är märkta med loggan. Det innebär att hela produktionskedjan från uppfödning till äggpackerier är Krav-godkända. 16 procent av värphönsen i Sverige tillhör den ekologiska produktionen.

Inredda burar

8-10 höns lever i en bur inredd med värpreden, ströbad och sittpinnar. Varje höna ska ha tillgång till minst 750 kvadratcentimeter, vilket är lite mer än ett A4-papper. Man får hålla max 16 hönor i samma bur. 15 procent av värphönsen i Sverige lever i inredda burar.

De flesta ägg som säljs i svenska butiker produceras här. De ägg som importeras från andra länder kommer främst från Finland och Danmark, då oftast i form av bearbetade äggprodukter.

Källa: Svenska Ägg, Jordburksverket, WWF, KRAV
Foto: IBL