Annons
 

En cruelty free påsk – så hittar du djurvänliga påskfjädrar

Påskfjädrarnas grälla färger gör de lätta att missta som syntetiska. Men de flesta påskfjädrar i butik kommer från fåglar – så gör du för att hitta djurvänligt påskpynt.

 

 
Annons
 
Annons
 
 

 

Läs mer: 12 enkla knep som gör din påskdukning lyxigare än alla andras

Påsktraditioner innefattar ofta påskfjädrar och blåa, gula, rosa och lila fjädrar syns i många påskris. De grälla färgerna kan skapa uppfattningen om att det är syntetiska fjädrar, men i de flesta fall kommer fjädrarna från fåglar.

Annons

Enligt en kartläggning gjord av djurskyddsorganisationen Djurens Rätt kommer påskfjädrar i svensk handel nästan uteslutande från kalkoner. Enligt organisationen är det inte ovanligt att fjädrarna kommer från den amerikanska köttindustrin och sedan transporteras till Kina för att färgas.


I år har 59 kommuner rapporterat till Djurens Rätt att de kommer välja bort påskfjädrar. Lund, Uppsala, Östersund och Växjö är några av kommunerna som skippar fjädrarna.

Så hur hittar man påskpynt som är cruelty free? Jo, leta efter ord som syntetiska fjädrar eller konstfjädrar. De kan vara svåra att hitta i din vanliga mataffär eller butik men i år har fler alternativ börjat dyka upp. Bloomsbury Barn är ett exempel på återförsäljare med fjädrar gjorda i polyester.

Du kan även testa att göra egna fjädrar i papper eller tyg och fästa i påskriset.

Foto: IBL