Alexandra Pascalidou prisas för sina insatser för feminismen

Vinnaren av Stora feministpriset 2016 har kämpat för feminism, antirasism och ett demokratiskt samhälle sedan 1995 – läs hela motiveringen!

Läs mer: De är nominerade till Stora feministpriset 2016

Personer som kämpar för jämställdhet, jämlikhet och ett demokratisk samhälle förtjänar att hyllas. Detta har tidningen Feministiskt perspektiv insett som i går kväll delade ut Stora feministpriset.

Syftet med priset är att uppmärksamma en person eller en medieaktörs insats inom offentligheten som har testat gränserna för vad journalistik och debatt kan vara och som därigenom medverkat till en demokratisk utveckling. Och vinnaren av årets pris är ingen mindre än journalisten, feministen och antirasisten Alexandra Pascalidou, skriver tidningen i ett pressmeddelande.

Valet motiverades med att Alexandra har varit en tydlig röst i svensk offentlighet sedan 1995 genom att vara programledare, moderator, författare, krönikör och reporter i olika genrer. Med SVT-programmet ”Vi kallas tiggare” visade hon att inga frågor är för svåra att ställa om det görs med respekt och värdighet. Med jämlikhet som utgångspunkt har hon bidragit till bättre journalistik genom hela sin gärning.

– Jag har fått det här priset som jag är så innerligt tacksam och rörd för, vet ni varför? För att alla ni som är här, jag har följt er i medier, jag har koll på vad ni håller på med. Ni är aktivister och många eldsjälar och feminister och antirasister. Jag beundrar er! Det är er jag vill ha pris av, sa Alexandra i sitt tacktal.

De andra nominerade var Nora Dome Nelson och Wendy Francis som gör podden ”Arga flickor”, Amie Bramme Sey och Fanna Ndow Norrby som gör podden ”Raseriet” och journalisten och författaren Lisa Bjurwald

Läs även:
7 tillfällen som bevisar vilken feministikon Carrie Fisher var
Se chefredaktören Terese Allerts feministiska tal – äkta girl power!
5 frågor påven måste ändra åsikt i innan han kan kalla sig feminist

Foto: IBL, Thinkstock