Annika Leone om märkets klädstorlekar: ”Vill ni inte ha oss som kunder?”

När Annika Leone skulle prova jeans reagerade hon på hur små klädmärkens storlekar blivit. ”Jag tänker inte förpassas till en speciell "plus size”-avdelning när min kropp är högst vanlig”.

Det var i veckan när Annika Leone var ute och provade jeans som hon hamnade i ett omklädningsrum på H&M. Men väl där gick det inte som hon tänkt sig.

”Okej, jag är nu tydligen storlek 44 enligt er eftersom jeans i storlek 42 inte ens går att knäppa igen. Jag är alltså er största storlek som etiketten visar. Vill ni inte ha oss som kunder? Efterlyser lite kroppskunskap, ni er ändå är en av världens största modekedjor”, skriver hon i ett uppmärksammat Instagraminlägg.

Läs också: 5 kroppspositiva träningsprofiler du inte visste att du borde följa


När Baaam får tag i Annika Leone är hon fortfarande upprörd över hur det ser ut i dag.

– Jag tycker att det är sorgligt att jag, och andra kvinnor i min size och större, faktiskt är uteslutna från H&M:s utbud och inte kommer i deras största storlekar. Jag tänker inte förpassas till en speciell ”plus size”-avdelning när min kropp är högst vanlig i samhället, skriver hon i ett mejl.

Tycker du att storlekarna blivit mindre generellt?

– Jag upplever att många kedjor, som exempelvis Lindex, Kappahl och Indiska, är mer generösa med sina storlekar jämfört med H&M. Ibland känns det nästan som att H&M bara vill att en viss typ av kvinnokroppar ska synas i deras kläder, skriver hon och fortsätter:

– Det ger kvinnor och tjejer skeva kroppsideal. Att bli utesluten för att din kropp inte passar in är bara så fel. Och H&M skulle ju verkligen ha makten att få unga tjejer att bli stärkta genom att hylla kroppar i olika former, att pusha dem till att tänka kroppspositivt istället för negativt.

Läs också: 5 gånger Stina Wollter lärt oss att man alltid ska vara sig själv


Efter hennes inlägg fick Annika dock en rad kommentarer som i stället för att kommentera storlekarna gav sig på att utvärdera hennes kropp. Något som gjorde henne förbannad.

– Jag är själv ganska hård i min ton, det är inget jag sticker under stolen med, men att säga till mig att jag är ”ett vidrigt fetto som borde äta mindre?” – vad får man ut av att säga så till en annan människa? Det är bara så osunt mot sin egen karma! Det är så lätt att sitta med sitt anonyma konto och vräka ur sig saker utan att förstå att man faktiskt är en mobbare. Men det här bevisar också vilken skev kroppsbild folk har, att de upprörs av min kropp och mig, och de gör nu bara min kamp mot skeva kroppsideal ännu större.

Hon önskar nu att klädkedjorna faktiskt tog till sig av kritiken och breddade sortimentet att passa alla kvinnor.

– Få kvinnor ser ut som i Vogue eller på catwalken i Paris – vi ser ut som din syster, din mamma, din väninna, din dotter. Våga se oss vanliga människor som kunder och engagera er i kroppspositivism och mångfald.


Hur kommer det sig att du brinner så mycket för det här ämnet?

– För att jag måste som förälder till ett flickbarn. Jag vill inte att hon, eller andra barn, i framtiden ska tro att man måste vara smal för att bli accepterad och hyllad i samhället.

Baaam har sökt H&M för en kommentar.

Missa inte! Bli din egen bästa vän – lär dig självmedkänsla i tre enkla steg

Foto: Instagram