Baaams podd firar 10: Här är programledarnas egna favorit-ögonblick

Efter ett oräkneligt antal skratt, insikter och smarta tankar har nu När jag var 15-podden haft sin final. 10 feta avsnitt som går att lyssna på om och om igen.

Varför ville ni göra den här podden? 
Diana Olofsson: Under våren gav vi ut en bok på Norstedts som heter ”Saker jag hade velat veta när jag var 15” där vi samlade svaren på just det från några av Sveriges mest intressanta, offentliga kvinnor. De tips som kom fram i den var så värdefulla, tyckte vi, att vi ville dela dem i även en podd.

Johanna Wester: Bokens mottagande visade att det fanns en efterfrågan hos läsare på att prata om hur det är att växa upp som kvinna. Det ville vi fortsätta ge exempel på och skapa samtalsunderlag kring, den här gången i ljudform. Vi anade att våra gäster skulle kunna inspirera andra i sådant som att stå på sig och att kämpa vidare trots motgång eller motstånd.

Har du missat podden? Oj – då hittar du den här


Hur tycker ni att det har gått?
Johanna: Det var härligt att det fanns ett så stort intresse för att vara med i podden från de här damerna. Att få höra deras gripande och roliga berättelser.

Diana: Ja, de har varit så öppenhjärtiga med sina liv. Nu hoppas vi att många fler kommer att lyssna, kvinnor i alla åldrar.

Vad förvånades ni över?
Diana: Jag blev förvånad över att många av de intervjuade hade fått ta emot så mycket hot under sina liv. Och hur ärliga alla var. Som när Lo Kauppi berättade att hon har svalt påsar med amfetamin eller när Mikaela Laurén berättade att hon har fryst ned sina ägg och suttit i fängelse. Eller att Ebba Witt-Brattström har virkat pungvärmare som aktivistisk handling mot skadliga p-piller – för att när spermier är uppvärmda är det mindre troligt att det blir barn…

Johanna: Det mod som de här kvinnorna visar på barrikaderna följde med till det personliga samtalet. De visste inte i förväg vilka frågor vi skulle ställa och ändå var alla redo att resonera högt kring ganska privata frågor.


Vad har podden och gästerna lärt er?
Diana: Att våra gäster var som vilka som helst av oss, men att det krävs väldigt mycket vilja, envishet och styrka för att få jobba med sina frågor och göra det man vill.

Johanna: Att vi tyvärr lever i en kultur där kvinnors erfarenheter och åsikter inte alltid är välkomna – och att det går utmärkt att skita fullständigt i den.

Vilket samtal har fastnat särskilt hos er?
Diana: Det var exempelvis starkt när Clara berättade om hur hon levde efter Karin Boyes citat: ”det anstår mig inte att göra mig mindre än jag är”.

Johanna: Jag gillade när Linnéa Claesson tipsade om att ”ifall man är rädd för något kan man behöva använda chockterapi på sig själv för att leva sitt liv fullt ut”, som att bära höga klackar när man redan är väldigt lång eller att tala inför grupp trots att händerna skakar.

Vad hade ni velat säga till er själva som 15-åringar?
Diana: Res, testa dig fram och lär dig så många språk du kan innan du stadgar dig.

Johanna: Låt inte förtrycket av kvinnor tysta eller sakta ned dig. Känn till det och motarbeta det, ja. Men gå sedan vidare med din dag.

Lyssna på alla avsnitt här. 

Linnéa Claeson: Jag har alltid varit hatad, men det är värt det
Alexandra Pascalidou om hatet: ”Att sjunga ut som kvinna har sitt pris”
Ebba Witt-Brattström: Jag vill att unga tjejer ska vara stolta över att de är kvinnor – och inte män
Mikaela Laurén: Jag har varit på botten men jag vägrar att ge mig
Underbara Clara: När jag gör samma saker som män betraktas jag som antifeminist
Pernilla Andersson: Jag är glad att jag är separerad och får välja mitt liv
Seher Yilmaz: Fattar inte killarna att det inte är okej att tafsa?
Suad Ali: Jag vill bli FN:s första kvinnliga generalsekreterare
Sabina Ddumba : Som svart var jag aldrig den snygga tjejen
Skådisen Lo Kauppi om ögonblicket som blev livets vändpunkt