Gå ut! En promenad i skogen är bra för din hälsa

Dags för naturterapi – det är alldeles gratis och det finns forskning som säger att det fungerar.

Vi tillbringar i genomsnitt 90 procent av vår tid inomhus. Förutom att vi berövas på alla de härliga upplevelser som naturen har att bjuda på så får vi också för lite av solskensvitaminet, vitamin D, som skyddar våra kroppar mot en rad olika sjukdomar (läs mer här om den vitaminen). Vår inomhusorienterade livsstil är dessutom kopplad till allergier, ett hälsoproblem som ökar.

Att vi hänger så lite i det fria, och så mycket inomhus, påverkar oss även emotionellt. För vi kan hämta mycket kraft i naturen. Det finns vetenskap som säger att utomhusliv kan hjälpa en stressad hjärna. Att ord som vildmarksterapi och naturvägledning blivit begrepp säger något om naturens helande kraft. Och om våra onaturliga liv.


I dagens snabbt snurrande samhälle är vi mer bortkopplade från naturen än någonsin, trots att vi förmodligen aldrig behövt den så mycket som nu. För tror inte du också att den amerikanska författaren, journalisten och naturälskaren Richard Louv har en stor poäng i det han skriver: ”The more high-tech we become, the more nature we need”?

Så, ta en promenad i närmaste skog. Naturen finns där, redo att ge energi utan att förvänta sig någonting tillbaka.

Foto: Thinkstock IBL