Eleverna bakom kritiserade studentflaket: ”Ett skämt”

I veckan har en bild på ett sexistiskt budskap på ett studentflak spridits på sociala medier. Nu svarar eleverna bakom banderollen på kritiken.

Läs mer: Nära 600 anmälningar mot ”Uppdrag Granskning” om Virtanen

Snart är det dags för studenten och runt om i svenska städer kommer studentflak med glada (och antaglingen något berusade) studenter att åka. Flaken pryds som bekant ofta med egengjorda banderoller med roliga eller något självmedvetna budskap. Men när ett flak från Upplands Bro-gymnasiet i veckan spreds på sociala medier var det många som satte kaffet i halsen.


På flaket gick det att läsa: ”#metoo För kvinnor som försökt ligga sig till framgång men misslyckats”.

Bilden spreds som en löpeld och fick snabbt möta stark kritik. En av de som var allt annat än nöjd med banderollen är gymnasieminister Anna Ekström (S).

”Kränkande ord som ofta anspelar sexistiska, rasistiska eller homofoba budskap ska vi aldrig tolerera. Metoo-rörelsen bidrog till att sexuella trakasserier synliggjordes på ett sätt som inte skett tidigare. Det bidrog att fler kvinnor vågade tala ut. Att på detta sätt förringa den rörelsen är oerhört tragiskt”, skriver hon i en kommentar till Aftonbladet.

Även Christian Eklöv Hagman, som är rektor på skolan, understryker hur besviken han är på eleverna:

– Det här är så långt ifrån den värdegrund vi står för som man kan komma. Så fort personal på plats fick syn på detta så såg man till att den togs ner och hade ett allvarssamtal med den här gruppen, men tyvärr så fanns den ju där under en period, säger han till Aftonbladet.


När Aftonbladet får tag i klassen, där det går både killar och tjejer, menar eleverna att det var ett ”internt skämt” och att de har sådan hård jargong mellan sig.

– Vi skämtar med varandra. Typ ”vad ska du göra sen, ska du ligga dig upp till toppen?”. Lite så. Det är ganska grovt språk i vår klass. Därför ville vi spegla det på vårt flak, så som vi skämtat med varandra, säger de.

De säger dock att banderollen aldrig var tänkt att användas på studenten. De förstod heller inte att bilden skulle spridas som den gjorde och klassen har nu fått motta både hat och hot från utomstående.

– Jag kan förstå på ett sätt att det kan tolkas fel, men i vår klass har det en annan betydelse och det var det vi ville förmedla. Vi skrev det där och det var jättefel nu när man märker hur folk reagerar, men det ger ingen rätten att hänga ut oss.

Läs också: Fredrik Virtanen och #metoo på 5 minuter – detta har hänt

Foto: Privat