Emma Frans och David Sundin spår framtiden i ny SVT-serie

Emma Frans och David Sundin spår framtiden i ny SVT-serie

Hur ser vardagen ut i framtiden? Den frågan söker forskaren Emma Frans och komikern David Sundin svaret på i en ny populärvetenskaplig serie på SVT, Framtiden runt hörnet.
De bästa serierna och dokumentärerna på SVT i höst
Slå på ljud

Hur roar vi oss i framtiden, hur långt har vi gått med AI-teknik och robotar, 3D-printar vi organ, och har miljöboven biff bytts ut mot insekter på våra tallrikar? Dessa frågor och många, många fler ska forskaren och vetenskapsjournalisten Emma Frans undersöka i SVT i höst. Vid sin sida har hon omåttligt populäre komikern David Sundin.

Emma Frans får egen serie

Emma Frans, 38, tilldelades Stora journalistpriset i kategorin Årets röst år 2017 för sitt idoga arbete med att slå hål på myter kring vetenskap och faktaresistens. I fjol sommarpratade Emma i P1 och under 2020 har hon varit en skarp expertröst i rapporteringen kring Covid-19. Nu har hon fått uppdraget att ta reda på hur vår överblickbara vardagsframtid kommer att se ut, i SVT:s nya populärvetenskapliga program.

”Det kommer förmodligen bli ett sånt program som man i framtiden sitter och skrattar åt eftersom vi var så fel ute”, skriver Emma Frans själv på Instagram där hon lagt upp en teaser.

Komikern David Sundin, 44, känd som programledare för Melodifestivalen och Bäst i test, har också postat och utlovar ”massa skoj och intressant om hur vi eventuellt kommer att ha det i framtiden!”.

Då har Framtiden runt hörnet premiär

Programmets sex avsnitt ska tackla ämnen som underhållning, relationer, kropp, självoptimering, samhälle och hemmamiljö. I premiäravsnittet utforskar programledarna hur framtidens nöjesliv ser ut. Programbeskrivningen lyder:

”Kommer skådespelare och musiker att ersättas av robotar och artificiell intelligens, AI? David och Emma besöker bland mycket annat en filmstudio i Stockholm som arbetar med avancerade effekter. Där digitaliserar David sin kropp och förvandlas till en snygg läkare.

Vad är roligt i framtiden? Fungerar AI-genererade skämt? Emma ringer upp en standup-robot och grundlurar David med ett manipulerat videoklipp, så kallat deepfake. En typ av klipp där det går att få vem som helst att säga vad som helst och det blir svårare och svårare att avslöja bluffen på grund av den förfinade tekniken.”

Framtiden runt hörnet har premiär på SVT1 och SVT Play onsdag 14 oktober klockan 21.30.

Foto: Janne Danielsson/SVT

LÄS MER:

Så funkar presidentvalet i USA – steg för steg

Här är alla deltagare som tävlar i På spåret 2020-2021

9 stora tv-serier att ha koll på hösten 2020