Första maj – en röd dag med en blodig historia

Första maj – en röd dag med en blodig historia

Så är det 1 maj igen, röd dag, ledig dag. Över världen demonstrerar arbetarrörelsen – men varför? Och varför just i dag?

Den första maj är den internationella arbetarrörelsens högtid och världen över går politiska partier, organisationer och vanligt folk ut på gatorna för att demonstrera. Det känner ju ändå de allra flesta till. Men har du koll på varför man firar just den 1 maj?


Missa inte: Aye, 23: ”Jag nekades jobb på SAS för att jag bär slöja”

Den 4 maj 1886 demonstrerade strejkande arbetare för sin rätt till åtta timmars arbetsdag på torget Haymarket i Chicago. Det var inte uppskattat och 200 poliser ingrep för att få demonstrationen att lösas upp – då kastas plötsligt en bomb från en sidogata och fullt kaos utbryter. Sju poliser och fyra arbetare dör, fler dör även senare till följd av sina skador. Två dagar tidigare hade dessutom två arbetare skjutits till döds av polisen och någon fullständig statistik kring antalet döda finns inte.

En vecka senare åtalades åtta anarkister och strejkledare för att ha varit med i konspirationen bakom bombkastningen – fyra av dem hängdes. Senare blev det tydligt att det inte fanns några som helst bevis mot dem och de avrättade blev martyrer för arbetarrörelsen. Till minne av Haymarketmassakern valdes den första maj som arbetarrörelsens kampdag av den Andra internationalen, en sammanslutning av europeiska socialdemokratiska organisationer, och har firats varje år sedan 1890.


Men första maj började egentligen långt tidigare. Sedan antiken har vårens ankomst firats med en fest och detta både inom hedendomen och kristendomen. Världen över firas även i dag den första maj på lite olika sätt.

  • I Kina firas första maj med den så kallade ”gyllene veckan”. Det är en av tre gånger på året som alla är lediga i en vecka och det största firandet består i en militärparad.
  • I Storbritannien är demonstrationstågen under Mayday inte partipolitiska – som i många andra länder. Däremot har demonstrationerna ofta slutat i upprivande poliskravaller.
  • I USA och Kanada firas inte första maj utan Labor Day den första måndagen i september. Det härrör till att president Grover Cleveland (1885-1889 och 1893-1897) inte ville hedra Haymarketmassakern. Det finns heller inga stora socialistpartier i USA och därför är det snarare fackföreningar som demonstrerar.

Något som dock går igen är att Internationalen som är en hyllning till en sammanslutning av franska och engelska arbetare kallad Första internationalen. Den grundades i London 1864, av bland andra Karl Marx och Friedrich Engels, och upplöstes 1876. I dag sjungs främst första och sista versen.

I Sverige anordnades den första första maj-demonstrationen 1890. I Stockholm samlades då 30 000 personer på Karlavägen som senare mötte upp 20 000 till på Ladugårdsgärdet. Detta då man inte fick demonstrera i staden utan precis utanför dess gränser. Ett krav som framfördes var just införandet av åtta timmars arbetsdag. Sedan 1939 är dagen en allmän helgdag i Sverige.

Läs mer:
Forskning visar: Män som drar sexistiska skämt har dålig självkänsla
Vi vet att du bryr dig om kungabarnen – och vi tog reda på varför
Kija: Jag gick till jobbet i mitt naturliga hår – det här är vad som hände

Foto: TT