Annons
 

Kija: Jag gick till jobbet i mitt naturliga hår – det här är vad som hände

Kija Mahamed bestämde sig för att gå till jobbet i sitt naturliga hår. Men omgivningens reaktioner blev inte som hon tänkt sig. Läs Kijas egna ord om hur hon upplevde det.

 

 
Annons
 
Annons
 
 

 

Läs också: ”Nude” är inte bara beige – sju företag som fattat grejen

”Jag har alltid plattat och rakpermanentat mitt hår. Jag har aldrig haft mitt hår som det ser ut naturligt eftersom jag helt enkelt inte känt mig bekväm med det. Sedan en tid tillbaka har jag haft håret i flätor, så det slits lite mindre, men varje gång jag tagit ut flätorna för att göra om dem har jag haft mitt afro i en tofs och försökt att dölja det.

Annons

Men så började jag se på sociala medier hur allt fler visade upp sitt naturliga hår och verkligen rockade det. Då kände jag kan de – kan jag. Så jag bestämde mig för att gå till jobbet med mitt hår precis som det ser ut. Jag jobbar på ett sjukhus och var lite nervös innan men det var så många som kom fram till mig och gav mig komplimanger:
‘Så fint det är!’, ‘Är det här ditt riktiga hår?’, ‘Får jag känna?’.


Jag kände mig så fin och några sa at jag såg ut som Whitney Houston. Sedan är det märkligt när folk frågar om de får ta på håret för jag går inte runt och tar på folks hår, men frågar man så får man såklart. Och jag förstår att man kan vara fascinerad av lockarna men det är ju lite konstigt. Man skulle aldrig ta i någons hår om det var rakt”.

Missa inte: Holographic hair är den mest magiska hårtrenden i vår


”Men så började andra kommentarer komma. En person sa att jag såg ut som en svart igelkott En annan kom fram och sa att jag såg ut som ett troll. En jämförde mitt hår med en pudel. Jag blev så chockad att jag inte hann ge någon respons. Som tur var försvarade en kollega mig men personen sa då bara: Men det var ju en komplimang? Sedan bad personen om ursäkt. Jag hanterade det inte bra, jag önskar att jag sagt emot mer men jag blev så ställd.


När jag kom hem efter jobbet så tänkte jag att ‘Nej, det här var inte okej’. Visst att 90 procent sa fina saker och jag var så glad över det men folk sa också helt sjuka saker till mig. Men då fick jag lite jävlar anamma och tänkte att ‘sjutton, jag måste kunna gå runt i mitt hår utan att folk ger mig blickar, skrattar och gör mig obekväm’. Precis som någon med rakt hår gör varje dag. Så jag ska fortsätta att ha naturligt hår, äga det.

Att folk säger sådant här bygger på okunskap och jag tror inte man tänker efter. Men det jag tar med mig är att jag aldrig trodde jag skulle få så mycket komplimanger. Det gav mig ett lyckorus och det får väga över. Jag kände mig så fin och det var så skönt att få ha håret helt naturligt. Jag rekommenderar verkligen andra att göra likadant. Vårt hår är en konst i sig och det ska visas upp”.

Läs också:
De 7 bästa tipsen för dig med självlockigt hår
Vi gick igenom make up-utbudet – här är märkena som har fler nyanser än beige
Naja har släppt en underklädeskollektion i flera nyanser av nude