Hedda Stiernstedt: ”Förväntningarna på kvinnor mildras aldrig – de byts bara ut”

Hon har blivit Nina med hela svenska folket och är utan tvekan en av våra mest spännande skådespelare just nu. Baaam träffade Hedda Stiernstedt inför säsongspremiären av ”Vår tid är nu”.

Varje månad utser vi på redaktionen en Baaambrud. Någon som gör och säger smarta, coola saker och som vi vill hylla. Oktober månads Baaambrud är fantastiska Hedda Stiernstedt.

Motivering: I rollen som Nina i ”Vår tid är nu” har hon på kort tid tagit Sverige med storm och visat att kvinnor genom årtionden har kämpat med samma typ av förväntningar på hur man får vara kvinna och mamma. Samtidigt har hon genom #metoo-rörelsen bedrivit samma kamp personligen och gång på gång lyft frågor om kvinnors rättigheter.

– Vad fint att bli uppmärksammad i detta sammanhang! Feminismen har alltid varit en självklar del av mitt liv, och jag är väldigt glad att det skiner igenom både i mina rolltolkningar och i mitt privatliv, säger Hedda.


Att Hedda Stiernstedt skulle bli skådespelare var inte självklart. En bristande självkänsla gjorde att hon först inte vågade satsa på sin dröm. Till slut bestämde hon sig för att ändå försöka – och tur var väl det. Idag medverkar hon i en av århundradets största svenska tv-serier och har kommit att bli Nina med hela folket.

Den 1 oktober tar Nina, Calle, Maggan och Stickan plats på skärmen igen och äntligen får vi fortsätta följa familjen Löwander på restaurang Djurgårdskällaren.

”Vår tid är nu” får ju ses som ditt stora genombrott, hur har den senaste tiden varit?

– Det har varit en fantastisk resa. Jag har tillbringat många fler inspelningsdagar i den här produktionen än jag tidigare gjort sammanlagt i alla projekt. Det har gjort att jag utvecklats som skådespelare enormt mycket.


Läs också: Från Nina till Maggan – den totala guiden till Vår tid är nu

Vem är Nina för dig?

– Hon har blivit lite som en familjemedlem eller kroppsdel och jag kan alltid koppla på henne. Hon är väldigt stolt och tuff. Hon kämpar för sin frihet. Men jag värnar om hennes dåliga sidor också, hon är lite snobbig stundtals till exempel.

Ser du några likheter mellan dig och din rollkaraktär?

– Vissa likheter absolut. Jag är också passionerad, driven och känslig till viss del. Men hon är tuffare än jag!

Vad har du fått för insikter av att jobba med den här produktionen?

– Att det aldrig är lätt att vara kvinna! Nina är inte den i serien som speglar samhället i stort, vilket exempelvis Maggan gör. Nina för sin egen kamp och för henne handlar det mycket om konventionen av att vara kvinna. Men det har blivit tydligt vilka hinder för kvinnor som fanns då, och som fortfarande finns idag.

Vad ser du för paralleller till idag?

– Vissa saker har blivit bättre och vi har fått andra strider att utkämpa, men många är desamma. Nu har inte jag barn, men jag kan se pressen på oss kvinnor att vara en välfungerande mamma och försöka ha ett jobb samtidigt. Det har också fått ett stort genomslag.

Hedda berättar att kvinnor kommer fram till henne på stan och säger att de är glada att se att Nina är en ”dålig mamma”.

– Och det är hon! Hon sätter sig själv i första rummet. Hennes sorg och ångest liksom trumfar att vara en välfungerande mamma. Det får hon tampas med och det tror jag är något som vi kan känna igen oss i idag. Det förväntas så mycket av oss, man ska vara ung och snygg och ha ett perfekt jobb – och ett perfekt barn. Många av de här kamperna kring kvinnlig frigörelse är kamper vi fortfarande utkämpar och förväntningarna på oss är typ desamma, även om de sociala konventionerna har ändrats lite idag, säger Hedda och tillägger:

– Förväntningarna på kvinnor har tyvärr inte mildrats, de har bara bytts ut. Nu ska man istället ha en perfekt Instagram.

Du har varit engagerad i #Metoo-kampanjen och #TystnadTagning, hur har det påverkat dig?

– Mycket! Det är en av de största nutida feministiska händelserna. Det finns ett tydligt före och efter #Metoo och för mig handlar det inte bara om sexuella trakasserier, utan även om maktspel och det kommer vi inte längre acceptera. Jag hoppas att unga kvinnor känner att det finns backning bland kvinnor i alla branscher – och att man inte behöver ta någon skit. Det önskar jag att någon hade sagt till mig när jag började.

Vad har du själv för erfarenhet av att vara kvinna och göra karriär?

– Jag har varit utsatt för sexuella trakasserier så länge jag kan minnas, inte bara som skådespelare utan i livet i stort. Alla kvinnor har varit med om någonting, litet eller stort. Självklart har jag stött på obehagliga människor i den här världen också, såväl män som kvinnor som utövat ett maktspel. Efter #Metoo känner jag verkligen att saker jag accepterade förut, accepterar jag inte längre.

Klasskillnaderna är tydliga i serien. Upplever du att det finns liknande tendenser idag?

– Ja, klasskillnader är ständigt närvarande! De ter sig kanske inte på samma sätt som de gjorde förut. Det finns inte längre en tydlig gräns mellan arbetarklassen och överklassen, men vi har en väldigt tydlig underklass. Vi har människor i nöd, till exempel papperslösa flyktingar. Så klassamhället är tydligare än någonsin, skulle jag säga.


Att bli skådespelare var inget som var självklart för Hedda. Tvärtom tog det lång tid innan hon vågade satsa på sin dröm, mycket på grund av en bristande självkänsla.

– Att säga att man ville bli skådespelare var för mig som att säga att man ville bli astronaut eller prinsessa. Något helt overkligt! Jag förstod inte att jag faktiskt kunde bli det. Som väldigt många andra har jag tampats med min självkänsla, att känna mig bra och duktig som jag är. Det försöker jag jobba med idag. Där har mitt jobb varit väldigt utvecklande, för herre gud vad många nej man får som skådespelare. Jag får då tänka ”jag fick ett nej, men jag duger som jag är”. Och det blir lättare med åren!

Så när du nu har insett att du faktiskt kan bli astronaut om du vill, vad har du för framtidsdrömmar?

– Vi lever i en så spännande tid i branschen just nu. Folk producerar själva, skriver och börjar regissera. Det finns fantastiska möjlighet att utvecklas! Jag vill fortsätta brinna och jag tror att jag brinner som bäst när jag utvecklas, så jag vill fortsätta spela karaktärer som är utmanande.

Se mer av Hedda i videon nedan.

Vem vill du se som Baaambrud nästa månad? Maila [email protected] och tipsa oss.


Läs alla tidigare Baaam-brudar här:


Baaam-brud i september: Ida Ovmar vill bredda bilden av samer: ”Är extremt stereotyp”


Baaam-brud i augusti: Eva Röse tar kampen för feminismen varje dag: ”Vi är en armé av systrar”

Baaam-brud i juli: Elin Häggberg bloggar om tech: ”Teknik ska vara roligt”


Baaam-brud i juni: Jessica Hallbäck fyller tunnelbanan med feministisk konst: ”Allting är totalt spontant”

Foto: Johan Paulin/SVT