Isländska kvinnor står upp mot orättvisa löner – lämnar sina jobb i protest

Kvinnor tjänar mindre än män. Det är en sanning som tyvärr går igen i många av världens länder – så även på Island. Och under måndagen lämnade tusentals kvinnor där sina jobb för att protestera mot orättvisa löner.

I Sverige tjänar kvinnor i genomsnitt 13,2 procent mindre än män, det visar statistik från SCB:s rapport ”På tal om kvinnor och män”. Under en vanlig arbetsdag betyder det att kvinnor jobbar gratis efter klockan 15:57 – varje dag. Och varje år uppmärksammar 15:57-rörelsen frågan och sedan de grundades för fyra år sedan har löneglappet minskat med ynka 1,1 procentenheter – från 15:51 till 15:57.

– Om vi fortsätter i samma takt når vi jämställda löner först om 53 år, sa Clara Berglund, generalsekreterare för Sveriges Kvinnolobby som är initiativtagare till samarbetet, i ett pressmeddelande tidigare i år.

Läs även: Hashtaggen som sprids efter Trumps vidriga uttalande om kvinnor

I vårt nordiska grannland Island är det inte bättre – tvärt om sämre. Men där bestämde sig i måndags tusentals kvinnor för att lämna sina jobb klockan 14:38 och gå ut på gatorna och protestera.

På Island är alltså kvinnors löner hela 18 procent lägre än männens och under måndagens demonstration möttes kvinnorna på torget Austurvöllur i Reykjavik för att sjunga en protestramsa.

I år är fjärde året i rad som kvinnor just den 24 oktober väljer att lämna sina jobb samma tid de slutar tjäna lika mycket som männen och demonstrera.

Se mäktiga klippet här:

Läs mer:
Inspiration: 10 feministiska tatueringar du kommer älska
Emma Watsons fem bästa citat om feminism
Bam! Sarah Delshad, 26, är Baaams nya röst