Aysha Jones om Sverigedemokraterna och John Hron.

Aysha Jones: ”Jag älskar Sverige, men Sverige älskar inte mig”

Baaams krönikör Isatou Aysha Jones om oron kring Sverigedemokraternas framgångar och valet 2022. ”Många har normaliserat partiet och tittar istället på oss som att vi överdriver när vi kallar dem för nazister. Förmodligen är det här människor som inte har sprungit ifrån nazister.”

Den här texten är en krönika. Eventuella åsikter eller tankar som återfinns här är skribentens egna.


Jag minns fortfarande känslan 2010 när SD fick plats i riksdagen. Jag kommer ihåg klumpen i magen, oron och hur otroligt förvirrad och förbluffad jag var. Jag är uppvuxen i Vivalla i Örebro, en ort där det hörde till vardagen som svart att springa från skinheads. Men jag hade aldrig levt i ett Sverige där skinheads i fina kostymer satt i riksdagen och hade makt över politiska beslut. Som svart kvinna och som mamma till svarta barn kände jag mig så otroligt uppgiven. Vad ska hända mina barn?

”Jag är livrädd och jag är inte ensam om det”

Och nu sitter vi här. Det är kaos i riksdagshuset, Jimmie Åkesson och hans polare skålar i champagne, SD är det tredje största partiet i Sveriges riksdag och det ser dystert ut inför valet nästa år. Jag ska vara ärlig. Jag är livrädd och jag är inte ensam om det.

Vi är många som får ordet återvandring slängt i ansiktet på oss. Vi ser det flyga över våra hem. Vi läser om den ena SD-politikern efter den andra som blir påkommen med att ha uttryckt sig både nazistiskt och rasistiskt. Och vi hör Ulf Kristersson prata om ”vanliga människor” och hårdare tag mot gängkriminalitet samtidigt som han skakar hand med den man som han för inte så länge sedan kritiserade och menade att han inte delade värderingar med.

Jag älskar Sverige, men just nu känner jag inte att Sverige älskar mig. Det här är mitt hem, men det är ett hem där jag inte är välkommen. Det är många som inte förstår varför SD väcker så starka känslor hos människor. Många har normaliserat partiet och tittar istället på oss som att vi överdriver när vi kallar dem för nazister. Förmodligen är det här människor som inte har sprungit ifrån nazister.

”De slog ner våra mammor, slängde våra bröder i brinnande eld”

Är du som jag, svart och uppvuxen på 90-talet så är det här inte konstigt. Skinheads skulle man akta sig för. De sprang efter en och ville slå ner en. De slog ner våra mammor, slängde våra bröder i brinnande eld, jagade oss med kedjor och andra vapen. Det var inte bara John Hron som fick se nazismens mörka baksida, även om John Hron tyvärr var en av dem som inte fick överleva den (RIP). Vi är många som än idag får kalla kårar när vi ser en vit man med rakat huvud. Så djupt sitter våra trauman.

Så när 90-talets skinheads byter utstyrsel till städade designerkostymer så lyckas de inte lura oss. Vi ser igenom dem. Men vi behöver att andra också ser igenom dem. Vi behöver att alla påminner sig själva om hur SD grundades och alla skandaler som ständigt cirkulerar kring dem.

”Jag är livrädd inför det kommande valet”

Det är samma ideologi som skördade mellan 11 och 17 miljoner liv under förintelsen. Det är samma parti vars tidiga medlemmar var kända för att vara både rasister och nazister. Och det är samma parti vars medlemmar gång på gång blir påkomna för att ha uttryckt sig både nazistiskt och rasistiskt. Det finns inget att diskutera. Men Åkesson är bra på PR och tyvärr påverkar det mitt och mina syskons liv något enormt.

Jag är livrädd inför det kommande valet. Jag är rädd att det bara kommer att bli värre och jag växlar mellan att vilja kämpa till att bara känna mig uppgiven. Som jag skrev innan, jag älskar Sverige men jag undrar hur länge jag kan fortsätta älska ett land som gör mig illa.

TV: Möt vår nya profil på Baaam – Aysha Jones
1:45

Efter reklamen: TV: Möt vår nya profil på Baaam – Aysha Jones

(1:45)

Slå på ljud
Relaterade artiklar
Aysha Jones: ”En svart kvinna blev USAs president, en vit man friades – och fredagsmyset fortsätter”
VAD HÄNDE?! Internet förklarar regeringskrisen – steg för steg
Aysha Jones börjar blogga på Baaam – lär känna henne här!