Kvinnor protesterade mot amerikansk abortlag – klädda som i ”The Handmaids Tale”

Serien ”The Handmaids Tale” har fått genomslag bortom tv-rutan. Under gårdagen protesterade kvinnor mot en amerikansk antiabort-lag klädda i seriens ikoniska röda kappor och vita hättor.

Under gårdagen hölls ett möte i Ohio, USA, om en ny lag som är tänkt att göra det olagligt att genomgå en abort efter vecka 12. Bakom lagen står de republikanska senatorerna Matt Huffman och Steve Wilson och lagförslaget kommer bara en vecka efter att Texas röstat igenom en mycket kontroversiell lag som tvingar kvinnor som gör abort att hålla begravningar och kremera de bortaborterade forstren. Lagförslaget i Ohio innebär också, liksom i Texas, att läkare som genomför aborter kan ställas inför rätta.

Läs också: Nathalie Mark: Jag var på abortdemonstration i Spanien – och såg vad som kan hända


Men lagförslaget skulle inte gå obemärkt förbi. Under gårdagens möte skred en grupp kvinnor in i salen iklädda röda kappor och vita hättor. Kläderna är identiska med de som kvinnorna i den dystopiska framtidsskildringen The Handmaids Tale bär. I serien, som baseras på Margret Atwoods bok från 1985, har den amerikanska regeringen ersatts av en totalitär regim där kvinnor som är fertila tvingas bära och föda deras ”ägares” barn.

I tystnad satt demonstranterna längst fram i salen och spred sedan sin protest under hashtaggen #OhioHandmaids.

Foto: NARAL ProChoice Ohio