Mammorna tröttnade på H&M:s stereotyper – gjorde egen reklamfilm

Barnkläders könsstereotypa utseende har ifrågasatts många gånger. Till slut fick norska Torny Hesle och Ingrid Lea nog och bestämde sig för att göra en egen reklam som bryter alla normer.

Läs också: Anna, 37: Hörrni, H&M, varför kan inte tjejer ”create the future”?

Varför måste killkläder vara blå och tjejkläder rosa? Diskussionen om könsstereotypa kläder går tillbaka ända till de gamla grekerna (nåja) men är fortfarande ständigt aktuell. Två som nyligen reagerat på samma sak är de norska kreatörerna Torny Hesle och Ingrid Lea, skriver Resumé.

I en intervju med norska tidningen Kampanje berättar de att de till sist fått nog av den omoderna indelningen av barnkläder – och det på allvar.

– Det påverkar våra barn och det finns ingen jämställdhet mellan könen. Det kommer inte att finnas fler kvinnliga ledare i världen om flickor ska vara rosa prinsessor, och pojkar är inte längre övertygade om att det är okej att visa känslor genom att ha snygga tröjor, säger Hesle till tidningen.


Efter att ha skrivit till H&M om hur normer påverkar barn men inte fått svar fick duon en idé. Till vardags arbetar de på en reklambyrå i Oslo och de bestämde sig helt enkelt för att göra en egen kampanjvideo för H&M – helt utan könsstereotypa normer. Videon är helt gratis för klädföretaget att använda sig av och i den syns tjejer med dödskalle-tröjor och killar i glitter. I slutet står en hälsning:

”Dear H&M, We need your help to close the gender gap, så we decided to help you first by making this campaign. Please feel free to use it as your first step towards a more gender equal future”.


Inlägget lades ut på Torny Hesles Faebooksida och har i skrivande stund setts över 300 000 gånger och delats av över 4 000.

Och till slut vaknade även H&M. I ett mejl till Kampanje skriver de som följer:

”Vi på H&M tycker att kampanjen är vacker och vi älskar det inkluderande budskapet! Hos oss är alla hjärtligt välkomna att handla vad man vill, oavsett avdelning. Vi inspireras av den här typen av budskap, och kommer att låta oss inspireras i våra processer. Även om Torny och Ingrid inte har sett några förändringar hos oss ännu, så ska de veta att vi hör dem”.

Se hela videon här:

Foto: Torny Hesle/Ingrid Lea