#metoo tar över nätet – här är kvinnorna som berättar om sexuella trakasserier

De senaste dagarna har sociala medier svämmat över av berättelser om sexuella trakasserier under hashtaggen #metoo. Här är några av de som berättat.

Läs också: Pressombudsmannen: Därför publicerar media inte namn – och bör heller inte göra det

Har ditt flöde också plötsligt fyllts av hastaggen #metoo? Vid det här laget vet du kanske att den skapades av skådespelerskan Alyssa Milano för att, i kölvattnet av Harvey Weinstein-skandalen, uppmana kvinnor att våga berätta om sexuella trakasserier och sexuella övergrepp. Under hashtaggen gick kändisar som Debra Messing och Anna Paquin ut för att, kanske för första gången, berätta vad de utsatts för. Och i veckan nådde så initiativet Sverige.


Läs också: ”Män har tagit sig friheter i tystnad förut – det är slut med det nu”

Många är de svenska kvinnor, kända som okända, som valt att berätta sina historier eller bara dela Alyssa Milanos första uppmaning:

Katarina Wennstam är en av de och på sin Instagram skriver hon:

”Det vi ser nu är inte en ”skandal”. Det vi hör är det öronbedövande dånet när tusen och åter tusen kvinnor reser sig mot tystnadskulturen. Det är nog nu. #metoo”.

Den meningen delas även av kriminologen och debattören Nina Rungs:

”Under hela dan har jag sett hur sociala medier fylls av kvinnor som berättar om sin utsatthet. Om att vi inte tänker vara tysta mer. Inte skydda förövarna. Därför att tystnaden ju liksom ÄR förövarens bästa vän”.