Nathalie Mark skriver om Paolo Robertos sexköp på Baaam.

Nathalie Mark: ”Det finns bara ett offer här – och det är inte Paolo Roberto”

Under fredagen erkände Paolo Roberto att han köpt sex. Baaams Nathalie Mark skriver om att det viktiga i historien inte är Paolo själv – utan den anonyma kvinnan.”Många i prostitution är misstänkta traffickingoffer. Trafficking, alltså människohandel. Slaveri”.

Under natten mot fredagen utförde polisen en razzia mot misstänkta sexköpare i Stockholm. En razzia som gick under namnet ”Insats torsk”. Elva personer var på plats vid tillslaget och under fredagen erkände Paolo Roberto att han var en av dem. Först via ett mer anonymt Instagraminlägg men bara timmar efter genom en intervju med en av sina arbetsgivare Tv4.


I intervjun berättar Paolo Roberto att han köpt sex och att det ska ha varit första gången. När Tv4:s Jenny Strömstedt trycker på om hur detta skedde säger Paolo följande:

– När det går bra för mig, jag har aldrig mått så bra, aldrig varit så lycklig, livet blommar, då hittar jag alltid något sätt att förstöra det. Det har varit våld, och den här gången lyckades jag hittade det som jag tycker är det smutsigaste som finns. För att på något sätt döva det här hålet i mig.


Det vi har kunnat följa under dagen är en av de snabbaste nyhetsutvecklingarna jag sett. Från ett gripande till att tala ut i media om sitt misstag – allt på under 12 timmar. Men vi har såklart sett skeendet förr. Uthängda mediemän som med hundögon pratar om sina misstag. Hur allt egentligen bottnat i deras egen osäkerhet och hur de ska bättra sig nu.

Och självklart är det bra att erkänna fel och söka vård. Med all sannolikhet kommer Paolo att dömas för sitt brott och tas ifrån sina uppdrag. Men om den här historien följer samma dramaturgi som vi vant oss vid är han nog snart tillbaka på sin plats i rampljuset igen. Den här gången med ett förlåtandets sken bakom sig. Lite snällare. Lite mänskligare, kanske?

Vet ni vem vi inte kommer att få höra från? Kvinnan vars kropp han valde att köpa.


Enligt uppgifter till Aftonbladet har det framkommit att Paolo Roberto misstänks ha betalat 1 500 kronor för att köpa kvinnans kropp. Hon uppges komma från ett av Europas fattigaste länder.

Många i prostitution är misstänkta traffickingoffer. Trafficking, alltså människohandel. Slaveri. Hela prostitutionssystemet innebär våld mot kvinnor och enligt en Eurostat-rapport registrerades 30 146 offer för trafficking i EU-länder mellan 2010 och 2012. 69 procent av dem utnyttjades för sexuella ändamål. Mörkertalet är såklart enormt så den reella siffran är antagligen högre.

Få skulle självmant välja ett liv i prostitution. Många lockas iväg på falska premisser och hamnar snart under fruktansvärda förhållanden där de tvingas sälja sex. Den glada horan är en sorglig myt. Och ordet ”sexköp” är för övrigt felaktigt. Sex är inte något man kan köpa. Sex är något två samtyckande vuxna har. Det man köper är ett övergrepp och inget annat.

Så när vi ser på historien med Paolo Roberto är det viktigt att komma ihåg en sak:

Det finns bara ett offer här – och det är inte Paolo Roberto.

Läs fler krönikor av Nathalie Mark här:
Nathalie Mark: ”Unbelievable” visar än en gång att kvinnor alltid straffas dubbelt
Nathalie Mark om The Dirt: ”När ska vi sluta hylla vidriga snubbar?”
Nathalie Mark: Jag var på abortdemonstration i Spanien – och såg vad som kan hända