Grattis, Norge! 10 givna skäl att älska vårt grannland – året runt

Grattis, Norge! 10 givna skäl att älska vårt grannland – året runt

Nä, olja är definitivt inte Norges största tillgång.

Skam. Behöver jag säga mer än så? Det senaste året har Norge-hajpen varit enorm och vi kan faktiskt inte få nog.

1. Skam

Tonårsserien Skam är serien på allas läppar. Karaktärerna, igenkänningen, sättet de tar upp relationer, kärlek och sexualitet – hela tiden med vänskapen i centrum. Tack Norge för Skam. Och har ni tröttnat på Skam men fortfarande inte sett serien Dag... grattis!

2. Norskan

Slänger du dig hela tiden med norska uttryck just nu? Svenskan kommer inte ens i närheten av så roliga ord och fraser som ”sjalu”, ”kodder du med meg?”, ”kjæreste” och ”russebuss”.

Läs också: Jo, det går! Här är 3 enkla steg till fontänorgasm

Norska Skam gör succé i hela Norden.

Norska Skam gör succé i hela Norden.

3. Röyksopp

Den elektroniska duon har med sina beats förgyllt musikscenen sedan debuten 1999. Från hits som Robyn-stämplade ”The Girl and the Robot” och ”Do It Again” och sina spegelalbum ”Junior” och ”Senior” till konserter på megafestivalen Coachella och flertalet priser, däribland en MTV Europe Music Award och en Grammy-nominering, har de visat att Norge kan sin EDM. Möjligtvis att Ah-a står som segrare i flest världshits – men vårt norska hjärta bultar för Röyksopp.

Läs mer: Astrid S: ”Jag växte upp med inställningen att tjejer är bäst”

4. Marcus och Martinus

Nej, du behöver inte vara under femton för att uppskatta den norska tvillingduon Marcus och Martinus… även om det är där du hittar den mest hängivna fanskaran. Bröderna är jordnära, har energi så det räcker för en hel skolklass och är dessutom galet roliga.

Läs mer: 14 saker som vore HELT annorlunda om män födde barn

Marcus och Martinus

Marcus och Martinus

5. Att de ger oss möjlighet att åka på den där semesterresan

En blomstrande arbetsmarknad i kombination med bra löner gör att tusentals personer åker till grannlandet för att jobba. Tack Norge för att ni tar emot oss och ger oss extra cash, så vi kan åka den där utlandsresan som vi har drömt om (och ge flödet på Insta ett rejält lyft).

6. En feministisk förebild

Redan 1981 fick Norge sin första kvinnliga statsminister, Gro Harlem Brundtland. 35 år senare är listan på Svenska statsministrar fortfarande uteslutande män. Suck… Rådande person på positionen i Norge är Erna Solberg, vilket gör landet till en feministisk förebild på den punkten.

Läs mer: Feministböckerna du borde ha läst (eller åtminstone hört talats om)

Norges statsminister Erna Solberg.

Norges statsminister Erna Solberg.

7. För era röster i Eurovision-spektaklet

I vanlig ordning belönade Norge oss med röster i Eurovision. Tack för sex poäng, Norge! Mindre skönt var det kanske att vi inte återgäldade rösterna… oooops.

8. Mästerverket Skriet

Tack, Norge, för den meste meme-vänliga målningen ever. Edvard Munch heter upphovsmannen till Skriet, som blev till i slutet på 1800-talet.

9. Lisa Tønne

Norrskor och norrmän inte bara låter roliga, de ÄR roliga. Norska komikern och skådespelaren Lisa Tønne är ett ypperligt exempel. Har du inte sett henne göra stand up? Då är det dags nu.

10. Kygo

Kygo, eller Kyrre Gørvell-Dahll (visst blir man glad bara av namnet?) som han egentligen heter, har över 1 miljard lyssningar på Spotify. Med låtar som ”Firestone” och ”Stole the show” har vi dansat till klockan fem, tack vare detta norska underverk.

Bonus!

Ordet ”luremus”. Tack Norge för uttrycket ”luremus”.

Bildkälla IBL