Nu är det olagligt med för smala modeller i Frankrike

Frankrike tar krafttag mot ohälsosamma kroppsideal. Med två nya lagar i år ska både osunt smala modeller och dolt retuscherade bilder bli olagliga.

I slutet av 2015 lades ett lagförslag fram i Frankrike som var tänkt att reglera hur smala modeller modehus och agenturer i landet får använda. Och i dagarna trädde förslaget äntligen i kraft.

Läs också: Toppmodellen Iskra Lawrence: ”Jag växte upp och hatade min spegelbild”

Förslaget innebär att modeller bara kan bli bokade för ett jobb om de har ett läkarutlåtande om att de är friska, skriver Refinery29.

Dessutom innebär det ett förbud mot kampanjer som förespråkar extremt magra ideal, till exempel hemsidor som uppmuntrar till anorexi. Om anställda på agenturer och modehus trots detta använder för smala modeller kan de få böta 680 000 kronor eller få uppemot sex månaders fängelse.

– Det är viktigt att fotomodeller ska äta bra och ta hand om sin hälsa, särskilt för unga kvinnor som ser modellerna som ett estetiskt ideal, sa franska hälsoministern Marisol Touraine i ett uttalande när lagförslaget lades fram.


Läs också: Äntligen – hon är Covergirls första hijab-modell

Länder som Spanien, Italien, Chile och Belgien har redan antagit lagar mot magra modeller. I Italien krävs ett hälsocertifikat på modeller, och även Brasilien överväger att sätta stopp för minderåriga och underviktiga modeller.

Den 1 oktober i år kommer så ytterligare en fransk lag som innebär att alla foton som används i reklamsammanhang och är retuscherade måste ha en informationsskylt om att bilden ändrats. Bryter man mot den lagen landar böterna på dryga 300 000 kronor eller 30 procent av produktionens budget.

Missa inte! Svenska modeller säger ”fuck you” till modebranschens osunda ideal

Foto: IBL