Rättegången mellan Cissi Wallin och Fredrik Virtanen

Nu inleds rättegången mot Cissi Wallin

Cissi Wallin är åtalad för grovt förtal. Nu har rättegången mellan henne och Fredrik Virtanen inletts i Stockholms tingsrätt. Hon nekar till anklagelserna och han yrkar på kränkningsersättning.

Idag, torsdagen den 21 november, nästan två år efter att Cissi Wallin namngav Fredrik Virtanen som den medieprofil som ska ha drogat och våldtagit henne 2006, inleddes rättegången mot henne där hon står anklagad för grovt förtal.

Rättegången hålls i sal 26 i Stockholms tingsrätt och började klockan nio på morgonen. Förhandlingarna kommer pågå även under måndagen.

Enligt Aftonbladet, som är på plats under rättegången, vill Fredrik Virtanen att Cissi Wallin ska betala 240 000 kronor i kränkningsersättning och 24 000 kronor för sveda och värk. Wallins försvar har uppgett att hon förnekar brott.

Cissi Wallin i rättegång mot Fredrik Virtanen

Cissi Wallin i Stockholms tingsrätt under torsdagen. Foto: TT

Bakgrunden till rättegången mot Cissi Wallin

Samma månad som Cissi Wallin 2017 namngav Virtanen på Instagram hände flera saker:

  • Svenska Dagbladet publicerade en artikel där flera kvinnor anklagade Virtanen.
  • Virtanen själv uttalade sig och sa att han betett sig ”tölpigt och skitstövligt” men nekade till anklagelserna.
  • Virtanen fick ta timeout från sitt jobb på Aftonbladet och fick inte längre jobba kvar på ledarsidan.

Uppdrag Granskning fälldes

I början av december 2017 fick Virtanen sluta på Aftonbladet och anmälde i början av 2018 Cissi Wallin för grovt förtal.

Uppdrag Gransknings omtalade avsnitt med titeln #metoo och Fredrik Virtanen sändes i slutet av maj. Cissi Wallin kritiserade på förhand avsnittet och skrev att hon känt sig jagad och att hon upplever programmet är vinklat till Virtanens fördel. Virtanen berömde programmet.

I september i år fälldes Uppdrag Granskning för intrång i Cissi Wallins privatliv. Däremot friades programmet på alla andra punkter. Till exempel saklighet och opartiskhet.

I slutet av augusti i år åtalades Cissi Wallin för grovt förtal. Rättegången inleddes den 21 november.

Läs Baams recap av allt som ledde fram till rättegången här