653 kvinnliga sångare protesterar mot sexism under #visjungerut

Vi har inte sett slutet för #metoo än. Under hashtaggen #visjungerut gör 653 kvinnliga sångare ett upprop mot sexismen och trakasserierna inom svensk opera- och konsertmiljö.

Läs också: 18 vanliga mammors bilder visar hur det känns att få barn

I kölvattnet av #metoo har en rad olika kvinnor ställt sig upp och berättat om alla de sexuella trakasserier de fått utstå under sina liv. Först protesterade mediebranschen och det resulterade i att en rad framstående personer fick hänga upp mössan. Därefter gick 456 kvinnliga skådespelare samman och berättade om vad de fått utstå inom teatervärlden. Och nu är det operans tur.


Under hashtaggen #visjungerut hörs vittnesmål om våldtäktsförsök, verbala trakasserier och en grovt sexistisk jargong. Totalt har 653 kvinnliga sångare skrivit under uppropet om sexism inom svensk opera- och konsertmiljö.

Och det är starka vittnesmål. En av berättelserna i DN lyder:
”Jag går fortfarande på operahögskolan. Han är en etablerad sångare och har just gästat som regissör på skolan. Vi sjunger ihop på ett gig och när vi är klara drar han ner mig i sitt knä och sticker ner sin hand innanför min kjol, letar sig innanför trosorna samtidigt som han tvångskysser mig. Hans händer och tunga är överallt. Jag försöker få bort honom och skriker att han ska sluta men han säger att han känner att jag är kåt och att jag ska sluta vara så präktig. Jag tacklar loss honom och då säger han: ’Jag känner mig som en våldtäktsman när du gör så där!”.


Bland de som skrivit under finns Anna Larsson, Katarina Dalayman, Erika Sunnegårdh, Miah Persson, Iréne Theorin, Elin Rombo, Katija Dragojevic, Ida Falk Winland, Kerstin Avemo, Lena Nordin, Maja Frydén och Sanna Gibbs.

I sina krav skriver de:

”Maktbalansen är skev. Offret riskerar allt. Förövaren går fri.

Vi säger som våra skådespelarsystrar: Institutionschefer, producenter, dirigenter, regissörer, rektorer, lärare och politiker – ni har alla misslyckats. Det är ert ansvar att se till att ingen blir sexuellt trakasserad på arbetsplatsen eller i skolan.

Vi kräver att arbetsgivare och skolledningar slutar att skydda, anställa och tjäna pengar på förövare.

Vi kräver nolltolerans mot sexuellt utnyttjande och våld. Sexuella övergrepp eller våldsutspel ska ge konsekvenser i form av uppsägning.

Vi kommer inte längre vara tysta. Vi kommer att ställa de ansvariga till svars och låta rättsväsendet göra sitt jobb när det finns anledning till det.

Vi kommer att lägga skammen där den hör hemma – hos förövaren och de som skyddar honom.

653 kvinnliga sångare står bakom uppropet. Vi står alla enade som en röst. Vi stöttar varandra. Vi pratar med varandra. De äldre hjälper sina yngre medsystrar, vi offrar inte de unga sångerskorna på det manliga ”geniets” altare.

Vi vet vilka ni är.

#visjungerut”.

Läs också: 24 roliga jultröjor (en för varje dag till jul!)

Foto: TT