Bianca Kronlöfs öppna brev till Soran, protester mot Fukushima-vattnet, protester efter polisen som dödade Daunte Wright och nya restriktioner för vaccinerade.

Nyhetssnackisar vecka 15: Tazer-gate, radioaktivt vatten och ”tafsardagen”

Veckans nyhetssnackisar har handlat om både stort och smått i världen. Japan ska släppa ut radioaktivt Fukushima-vatten i havet, ännu en svart person har dödats av polis i USA och den så kallade ”tafsardagen” fick stor spridning i sociala medier. Baaam ger dig en snabb recap om det du behöver ha koll på från vecka 15!
Komikernas svar på kritiken efter Bianca Kronlöfs öppna brev
1:46

Efter reklamen: Komikernas svar på kritiken efter Bianca Kronlöfs öppna brev

(1:46)

Slå på ljud

Vecka 15 2021 var det mycket som hände. Baaam har valt ut några notiser ur nyhetsflödet från veckan som har gått för att du lättare ska hänga med i snacket i helgen.

Håll tillgodo!


Polisen dödade Daunte – skulle använda tazern

I början av veckan kom nyheten om att ännu en svart person skjutits till döds av polis i USA. Denna gång var det 20-årige Daunte Wright i Minneapolis som bragdes om livet när polisen, enligt egen utsago, råkade skjuta med pistol istället för elchockvapen (tazer).

”Shit, jag sköt honom”, utbrast polisen efter att ha avlossat sitt vapen enligt videon från kroppskameran. Polischefen uppger i ett uttalande att händelsen var ”oavsiktlig” och att den polis som avlossade skottet hade tänkt använda sin tazer.

Händelsen har lett till massiva protester runtom i USA och hashtagen #justicefordauntewright spreds snabbt på sociala medier världen över.

Japan ska släppa ut radioaktivt Fukushimavatten

Tio år har gått sedan den värsta naturkatastrofen i Japans moderna historia ägde rum. En kraftig jordbävning, en tsunami och en härdsmälta i kärnkraftverket Fukushima dödade omkring 18 500 människor.

Nu ska Japan släppa ut det vatten som använts för att kyla ner kärnkraftsverkets bränsle och resterna av materialet från olyckan. Vattnet är enligt officiella uppgifter renat men innehåller halter av det radioaktiva ämnet tritium. Tritium kan överföras till människor via till exempel fisk.

1, 25 miljoner ton radioaktivt vatten från Fukushima ska alltså släppas ut i havet, men enligt Anki Hägg, strålskyddsexpert på Strålsäkerhetsmyndigheten, är tritium ett relativt snällt ämne om man ser till effekten på människa och miljö.

– Vi ser det som ofarligt ur strålskyddssynpunkt, säger hon till SVT.

”Tafsardagen” blev viral – men källan är oklar

I veckan blev en Instagrampost från Polisen viral. I inlägget uppmanades föräldrar prata med sina söner då evenemanget ”tafsardagen” hade börjat spridas på TikTok. Evenemanget ska ha inneburit att killar skulle tafsa på tjejer och filma det som en TikTok Challenge. Tafsardagen skulle infalla den 15 april.

Men varifrån kom utmaningen? På TikTok är det nämligen ingen som kan hitta den. Polisen har nu backat och förklarat att inte heller de har sett själva utmaningen, men att elever från flera skolor hade uppmärksammat dem på att något eventuellt var på gång. De ville därför gå ut med informationen i förebyggande syfte.

Bianca Kronlöfs öppna brev till Soran Ismail

Soran Ismail anklagades för flera sexualbrott under metoo 2017, och förra veckan släpptes hans dokumentär Persona non grata. I ett öppet brev till komikern har kollegan Bianca Kronlöf gett både honom och de manliga kollegorna Özz Nüjen, Måns Möller och Kristoffer Appelquist (som medverkade i form av Sorans vänner i dokumentären) hård kritik.

Bland annat skriver hon: Alla ni distanserar er från det som faktiskt har hänt genom att använda ord som ”det där” ”metooad” ”grejen” ”efteråt”. Prova att använda dom rätta orden: ”när du blev anklagad för flera sexualbrott, bla våldtäkt av flera olika kvinnor som inte känner varandra” då går det inte att distansera sig längre.

Läs hela inlägget här.

Lättade restriktioner: Vaccinerade får krama sina barnbarn

Äntligen får de som vaccinerats lättade restriktioner! I alla fall de som har fått minst en dos och där tre veckor har passerat.

De nya restriktionerna ger de vaccinerade möjlighet att:

  • Träffa människor från några olika hushåll och även inomhus.
  • Umgås med barn och barnbarn inomhus utan att hålla avstånd, förutsatt att de inte har några symtom.
  • Delta i gemensamma aktiviteter på särskilda boenden och dagverksamhet, förutsatt att rekommenderade rutiner följs.
  • Vaccinerade personer inom äldreomsorgen kan också göra besök utanför hemmet, till exempel hos anhöriga och på serviceinrättningar.

Foto: TT

Relaterade artiklar
16 tankar när jag såg SVT:s Persona non grata – Soran Ismail
Bianca Kronlöfs öppna brev till Soran Ismail – hyllas av många
SVT gör dokumentär om Metoo från kvinnornas perspektiv