Toby i Paradise hotel, Nina Rung, koldioxidutsläpp och en svart näve som firar domen mot Derek Chauvin som symboliserar nyhetsveckan vecka 16 2021.

Nyhetssnackisar vecka 16: George Floyd-domen, kvinnomord och övergrepp på Paradise hotel

Nyhetsveckan som gått har bjudit på en rad snackisar. Mycket har handlat om domen i George Floyd-rättegången och det dödliga våldet mot kvinnor i Sverige, men vi har även snackat en del klimat, Paradise hotel och ojämställt föräldraskap. Baaam ger dig en snabb recap om det du behöver ha koll på från vecka 16!
Derek Chauvin skyldig till Floyds död
1:10

Efter reklamen: Derek Chauvin skyldig till Floyds död

(1:10)

Slå på ljud

Vecka 16 2021 var det mycket som hände. Baaam har valt ut några notiser ur nyhetsflödet från veckan som har gått för att du lättare ska hänga med i snacket i helgen.

Håll tillgodo!


Derek Chauvin döms för mordet på George Floyd

Ingen har väl missat att en dom äntligen har fallit i rättegången efter mordet på George Floyd. Ex-polisen Derek Chauvin döms på samtliga åtalspunkter och riskerar 40 års fängelse. Exakt hur hårt straff han får ska bestämmas inom åtta veckor.

President Joe Biden höll ett tal där han erkänner den systematiska rasismen i USA och lovar reformer för att komma till bukt med problemen. Han bjöd även in George Floyds familj till Vita huset.

Debatt om mäns våld mot kvinnor – och åtgärder

Intervju med Nina Rung om de senaste morden på kvinnor
2:58

Efter reklamen: Intervju med Nina Rung om de senaste morden på kvinnor

(2:58)

Slå på ljud

På tre veckor har fem kvinnor dödats av män i Sverige. I ett av fallen förlorade ett spädbarn sin mamma. Kriminologen och föreläsaren Nina Rung skrev ett uppmärksammat Instagraminlägg där hon ställde krav på politikerna, och det har lett till att debatten kring mäns våld mot kvinnor har tagit ny fart.

På fredagen höll regeringen pressträff och presenterade vilka åtgärder som ska tas framöver. Bland annat ska man börja utdela fotboja direkt vid ett kontaktförbud, straffskalan för brott mot kontaktförbudet skärps och straffriheten vid ringa fall avskaffas.

Man ska även utvidga fridskränkningsbrotten så att de även omfattar förtal och förolämpning för att kunna döma fler gärningsmän.

Paradise hotel pausas efter sexuella övergrepp

Paradise hotel-deltagaren Toby Johnson anklagas för att ha utsatt två kvinnliga deltagare för sexuella övergrepp under programmets gång.

Efter en tittarstorm under tisdagen meddelade tv-bolaget Nents vd Anders Jensen att hela säsongen pausas och att avsnitten plockas bort. Produktionen har nu gjort en polisanmälan tillsammans med de båda kvinnorna och ska även tillsätta en intern utredning ”för att gå till botten med huruvida rutinerna brustit i hantering och övervakning under inspelningen”.

Paradise hotel och Nent har fått hård kritik för sin krishantering, bland annat från Johan Cedersjö, programledaren för Sveriges Radio P1:s Medierna, som skriver på Twitter:

”Otrolig krishantering! Vänta ett halvår med att berätta. Försvara allt när det sänds, för att sedan ta bort hela katalogen. Om det nu inte är ett misstag att hela säsongen tagits bort, HUR är det möjligt att ingen dragit i nödbromsen under ett halvår? HALVA avsnittet är ju uppbyggt med dramaturgin att detta händer”.

Pappor tar endast ut tre av tio föräldradagar

Nya siffror från TCO:s jämställdhetsindex visar att pappor endast tar ut tre av tio föräldradagar i Sverige.

Trots de dåliga siffrorna är det fler pappor som väljer att vara lediga med sina barn – men ökningstakten har avtagit. Inte sedan 2007 har pappornas andel av uttaget ökat så lite.

Det ojämställda uttaget av föräldradagar har stor påverkan på kvinnors ekonomi. Enligt TCO:s statistik faller kvinnors inkomst inom alla yrken, och inkomstgapet består nio år efter barnets födelse. Men föräldraledigheten påverkar inte bara lönen under arbetslivet, utan även pensionen.

– Risken är att man aldrig kommer ikapp, säger Therese Svanström, TCO:s ordförande, till SVT.

Ny och hårdare klimatlag för att minska utsläppen

Under onsdagen var det en rad viktiga hållbarhetsbeslut som fattades. Bland annat klubbades en ny klimatlag igenom som innebär att EU ska kapa koldioxidutsläppen med 55 procent till år 2030 jämfört med nivån för år 1990.

EU har även kommit med ett slutligt förslag på den omdiskuterade gröna taxonomin. Taxonomin för hållbara investeringar är ett system för att säkerställa gemensamma riktlinjer när det gäller vilka aktiviteter och investeringar som kan klassas som gröna.

Kriterierna har nu ändrats "för att hitta rätt balans mellan att skydda ekosystem och vatten, samtidigt som vattenkraften främjas och utan att användarna utsätts för överdrivna administrativa bördor". EU-kommissionen står fast vid att tills vidare utesluta fossil gas och kärnkraft ur taxonomin.

I samma veva bekräftade regeringen sina planer på att stänga ner Bromma flygplats. Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP) menar att Bromma varken är lönsamt ekonomiskt eller försvarbar utifrån klimatperspektiv.

Relaterade artiklar
Regeringen vill skärpa straffen för mäns våld mot kvinnor
Recap på 5 minuter: George Floyds död, BLM och rättegången mot Chauvin
Nyhetssnackisar vecka 15: Tazer-gate, radioaktivt vatten och ”tafsardagen”