Chloé Zhao vann historisk Oscar, Saltkråkan får remake, Indien har slut på gravplatser och valborg i uppsala blir annorlunda.

Nyhetssnackisar vecka 17: Oscarsgalan, Saltkråkan och valborgspaniken

Nyheterna vecka 17 har handlat om både stort och smått i världen. Studenter uppmanas ange kompisar som bryter coronarestriktioner under valborg och vaccinmålet i Sverige skjuts upp. Utöver det ska Elon Musk fixa en månlandning och Vi på Saltkråkan görs om i modern tappning. Här är veckans snackisar!
Streamingtips maj 2021: Här är filmerna och serierna du behöver se
2:11

Efter reklamen: Streamingtips maj 2021: Här är filmerna och serierna du behöver se

(2:11)

Slå på ljud

Det var mycket som hände vecka 17 2021. Baaam har valt ut några notiser ur nyhetsflödet från veckan som har gått för att du lättare ska hänga med i snacket i helgen.

Håll tillgodo!


Historisk Oscarsgala gick av stapeln

Nomadland blev den stora vinnaren på Oscarsgalan 2021 som gick av stapeln natten till måndag. Filmen fick pris för bästa regi (Chloé Zhao), bästa film och bästa kvinnliga huvudroll (Frances McDormand).

Men det var inte det enda det snackades om efter årets gala!

Historia hade nämligen skrivits redan innan galan då två (!) kvinnor var nominerade till priset för bästa regi. Ett pris som hittills bara gått till en enda kvinna under galans historia. När så Chloé Zhao knep priset blev galan än mer historisk då hon blev den andra kvinnan – och den första icke-vita kvinnan – att någonsin tilldelas pris för bästa regi.

Chloé Zhao som blev historisk under Oscarsgalan 2021 när hon vann pris för bästa regi.

Chloé Zhao, regissören bakom Nomadland.

Foto: Chris Pizzello / POOL

En annan snackis rörde priset för bästa manliga huvudroll som många ansåg borde ha gått till framlidne Chadwick Boseman (Black Panther, Ma Rainey's Black Bottom). Priset gick dock till Anthony Hopkins för sin roll som dement man i The Father.

Här kan du läsa om fler snackisar från Oscarsgalan 2021!

Valborgspaniken – studenter uppmanas ange varandra

På fredagen var det dags för pandemins andra valborgsmässoafton, och spekulationerna kring studenternas eventuella förehavanden skapade stor panik.

Två manliga studenter festar framför en buss på valborg i Uppsala.

Valborg i Uppsala innan pandemin.

Foto: TT

I de stora studentstäderna utfärdades vistelseförbud i parker där normalt många tusen människor samlas. I Uppsala uppmanades studenter att ange kompisar som bryter mot restriktionerna under kampanjen ”Din fest kan sprida pest”, och i Lund har man satt upp ett stängsel runt stadsparken.

I år har man dock struntat i att sprida ut hönsgödsel i parkerna, som man gjorde förra året.

Vaccinmålet skjuts upp – igen

Den 15 augusti 2021 skulle alla svenskar över 18 år vara vaccinerade enligt planen, men under fredagen kom beskedet: målet skjuts upp tre veckor. Det nya målet är den 5 september.

”Det är bara målet som har ändrats – inte ambitionen”, säger Lena Hallengren i en direktsänd presskonferens.

Anledningen till det uppskjutna målet är vaccinleveranserna.

”Det går inte att vaccinera med vaccin som inte finns”, förklarar Hallengren.

Snart ska den fjärde och sista fasen av vaccinationen inledas i Sverige, vilket innebär att man ska börja vaccinera personer som är 18 år och äldre och som inte har prioriterats i de tidigare faserna.

Ålder ska fortfarande beaktas vilket gör att de äldsta vaccineras först. Hittills har omkring 30 procent av alla svenskar över 18 år vaccinerats med sin första dos.

Elon Musk ska skicka människor till månen

Elon Musk förutspår att artificiell intelligens kan bli självmedveten inom fem år. Foto: All Over Press

Nancy Pastor

Nasa betalar 24 miljarder kronor för Elon Musks återanvändbara raketer. Målet är att sätta människor på månen igen – för första gången på över 50 år. Projektet, som heter Artemis, sattes i gång av ex-president Trump och enligt hans order skulle månlandningen äga rum 2024. President Biden har nu tagit över projektet men menar att 2024 är ett orealistiskt mål för avfärd. Någon egen deadline har han dock inte satt än.

I rymdresan kommer den första kvinnliga astronauten någonsin att ingå i en besättning, och väl på plats ska expeditioner genomföras på tidigare outforskade områden på månen.

360 000 nya coronafall på ett dygn i Indien

Människor kremeras på parkeringsplatser i Delhi, Indien.
Foto: TT/ZUMA Press, Inc.

Bara under onsdagen rapporterade Indien 360 960 nya coronafall. Det är den högsta dygnssiffra någonstans i världen under pandemin. Ett annat sorgligt rekord i sammanhanget är de 3 293 dödsfall som inträffade samma dygn, och samtidigt tros dödsfallen vara rejält underrapporterade i landet.

Det lider platsbrist både på krematorier och kyrkogårdar. Döda kroppar bränns på provisoriska bål i parker och på stora parkeringplatser, och nu börjar det ta slut på ved i Dehli.

På grund av den ödesdigra utvecklingen av covid-19 i Indien har landet infört exportstopp av vaccin. Nu måste det vaccin som finns istället användas för att stävja den inrikes katastrof som rasar.

90 miljoner vaccindoser för mars och april skulle ha gått till 60 låginkomstländer, bland annat Rwanda, Senegal och Ghana, som nu står med tomma vaccinlager.

Krisen i Indien kan komma att fördröja hela världens kamp mot corona-pandemin, menar flertalet folkhälsoexperter.

Vi på Saltkråkan får en remake!

SVT ska göra en nyinspelningen av Astrid Lindgrens populära film tillika tv-serie Vi på Saltkråkan. Den nya serien kommer att utspela sig i nutid men efter 1960-talets originalmanus.

Nyinspelningen är tänkt att bli den första i en rad uppdaterade versioner av Astrid Lindgrens klassiker, avslöjar SVT:s Hanna Stjärne i Morgonstudion:

– Vi kommer göra den största historiesatsning som gjorts i svensk tv. Vi vill göra stora klassiker, program som har potential att bära långt i tid. Det kommer vara stora, påkostade produktioner och Saltkråkan är en av dem.

Något premiärdatum för Vi på Saltkråkan har ännu inte släppts.

Relaterade artiklar
Nyhetssnackisar vecka 16: Chauvin, kvinnomord och Paradise hotel
De enda filmerna och serierna du behöver se i maj 2021
Nyhetssnackisar vecka 15: Tazer-gate, radioaktivt vatten och ”tafsardagen”