Sarah Delshad: Blod är inte alltid tjockare än vatten

Sarah Delshad skriver om hur det är att inte tillhöra en idyllisk kärnfamilj. Känner du igen dig?

”Man väljer inte sin familj.” Du har säkert hört uttrycket förr. När högtider närmar sig varje år, funderar jag ofta över begreppet familj och vad vi egentligen lägger för innebörd i det. Ingenting blir så påtagligt som nu under påsken (eller julen för den delen).
Läs även: Flora Wiström: Jag vill att min kompis ska räknas lika mycket som min partner

Jag funderar över vad som egentligen betraktas som en familj och ifall de eventuellt är en definitionsfråga för människor? Vad räknar vi in i begreppet  familj i Sverige 2017? Går det att betrakta några riktigt nära vänner som familj eller betraktar vi att blod endast kan vara tjockare än vatten?

För låt oss vara ärliga. Det är fortfarande den bekymmersfria kärnfamiljen som gäller. Bilden av den idylliska familjen med noll dysfunktion, noll friktion, noll sorg. Den lyckliga kärnfamiljen är fortfarande den rådande normen 2017, även om vi anser oss vara i väldigt moderna och i framkant. Anser vi fortfarande att blod för alltid är tjockare än vatten? 


Samtidigt funderar jag över det faktum att familjekonstellationer är någonting en blir tilldelad, någonting du tvingas hantera.

Läs också: ”9 saker jag önskar jag vetat – som först i familjen att studera på universitet”

Ingenting som du direkt har valt. Du väljer inte din familj, lika lite som du exempelvis väljer dina kollegor.

Du placeras med de i det sammanhang som samhället kallar familj. Du tilldelas dem. Med det följer en viss ofrihet. En ofrihet som jag tycker vi oftare faktiskt bör prata om.

Det faktum att en exempelvis skulle säga upp kontakten med en kollega anses inte lika galet som att en skulle säga upp kontakten med en familjemedlem. Men varför… egentligen?


Om du inte väljer din familj och utsätts för en oacceptabel orättvisa, måste åtgärder vidtas. Lika mycket som du tydligt skulle markera mot en kollega som gjort dig illa. Det går åt båda hållen.

Och en större acceptans och vidare perspektiv om begreppet familj skulle hjälpa många att komma ifrån den stigmatisering som innebär att inte tillhöra den idylliska och lyckliga kärnfamiljen.