Sarah Delshad: Den viktigaste relationen är den du har till dig själv

Baaams krönikör Sarah Delshad skriver om behovet av ensamhet. ”Jag funderar ofta över tiden när jag promenerar och att den nya erans lyx sägs vara just tiden”.

Jag lyssnar på Ekots lördagsintervju där statsministern intervjuas (snarare grillas) och jag kommer på mig själv med att tycka synd om människan. Vilket fruktansvärt otacksamt och förvirrande jobb det verkar vara, det där med att leda riket.

Det är söndag, solen skiner och jag går med min take away-kaffe runt Djurgården medan jag lyssnar. Varje söndag samma obligatoriska runda med det obligatoriska kaffet från ett kafé på Östermalm. Min ensamma Djurgårdsrunda är helig och måste göras varje söndag. Och är det inte statsministerns resonemang som ekar i mina öron så är det antingen en podcast eller amerikanska självhjälpsvideos från 1990-talet på youtube (som predikar affirmationer och egentligen inte hjälper ett skit mot min prestationsångest).


Jag funderar ofta över tiden när jag promenerar och att den nya erans lyx sägs vara just tiden. Tid att faktiskt kunna strosa runt, tid att ordentligt analysera saker och ting, tid att helt enkelt ibland inte behöva göra någonting alls. Om vi tidigare flashade med jobbtitlar och positioner (och att jobba mycket och hårt) så är det nya det motsatta.

Att kunna hämta sina barn prick klockan tre på eftermiddagen, att sticka en mössa med P1 Morgon som sällskap, att laga veganska middagar och att varje dag dra förbi gymmet själv en timme. Att skicka tack-kort istället för snabbmeddelanden över messenger och att hälsa på sin gamle mormor på hemmet. Tid att faktiskt se andra värden i livet än det uttjatade värdet att en måste framåt och uppåt. I våra positioner, i våra kärleksliv och gud vet vad.


Samtidigt funderar jag över den där egentiden och att det förknippas med ensamhet. Och att vi i dessa översociala tider inte direkt värderar tystnad. Samtidigt skulle – ärligt talat – min söndagsrunda runt Djurgården inte varit lika ljuvlig med någon annan. Ensamheten är en del av befrielsen, att få hänga med mig själv är ju själva grejen. Jag hade verkligen inte bytt det mot en skvallrig brunch med vänner.

Det får mig oundvikligen att tänka på sista scenen i tv-serien ”Sex and the City”. När Carrie strosar runt på New Yorks gator och predikar de geniala orden ”att den viktigaste, mest spännande och allra utmanade relation du har är relationen du har till dig själv”.

Foto: IBL

Läs också:
Sandra reser ensam jorden runt – vill inspirera unga tjejer att resa själva
Flora Wiström: ”Varför tror vi att vi bara kan dejta partners – varför inte vänner?”
Läsaren Jessica: ”Jag är över 30 år men jag har inga vänner”