förebygga stress

Sju tips för att förebygga stress och utbrändhet

Stressar du för mycket på jobbet och är rädd för att bli utbränd? Baaam har tipsen du bör ta på allvar för att förebygga utbrändhet.

I dag är det rekordmånga unga tjejer som drabbas av utmattningssyndrom och utbrändhet. Känner du att du själv ligger i riskzonen? Läs Baaams artikel om 11 tidiga tecken på att du riskerar att bli utbränd.

Men hur kan man förebygga stress och utbrändhet? Till att börja med är stress ett tillstånd att ta på allvar om det känns som att det börjar gå överstyr. Sök läkarhjälp om du känner ångest, panikkänslor och hopplöshet dagligen.

Läs även:
11 tidiga tecken på att du riskerar att bli utbränd
Så är livet utan filter på Instagram
19 saker jag önskar att jag hade vetat innan jag tog studenten

1. Känner du dig stressad på jobbet?

Många känner stress på jobbet, vilket är viktigt att ta på allvar. Se till att prata med arbetskamrater eller ansvarig på jobbet om du tycker att situationen är hållbar. Och gör det i tid – det är viktigare än att du försöker hålla ut och prestera tills du inte orkar längre.

2. Säg nej
Du måste våga säga nej! I många fall är det inte dåligt att säga nej, eftersom det i regel gör att du kan slutföra andra arbetsuppgifter bättre istället. Att säga nej till vänner eller familj är också ett bra sätt att förebygga stress – du behöver inte alltid ha något att göra, det är viktigt att bara vara hemma själv ibland.

3. Skriv en lista på stressande moment
Vad är det som gör dig stressad? Skriv en lista över alla stressande moment du upplever just nu. Ibland hjälper det bara att sortera tankarna på ett papper och att reda ut vad som egentligen är roten till att du känner dig stressad.

4. Motionera
Att röra på dig och att motionera kan göra att du varvar ner och skingrar tankarna för en stund.

5. Sov ordentligt
Gå och lägg dig i tid och lämna mobiltelefon och dator i ett annat rum. Att sova mer än sju timmar per natt är nästan ett måste när du känner dig stressad. Sover du mindre kan stressen öka och du känner dig mer pressad att hinna med saker, trots att du egentligen inte orkar det. Sov i ett svalt, nedsläckt sovrum för att försöka komma in i djupsömn så fort så möjligt som möjligt.

6. Drick försiktigt
Drick med måtta. Alkohol kan kännas frestande om du är stressad, men tvärtom gör det det svårare för kroppen att koppla av. Du sover bättre om du inte dricker.

7. Umgås med vänner
När jobbet stressar är det viktigt att hålla kontakten med vänner och familj. Prata ut om vad som stressar dig och få stöd är viktigt i den situation du befinner dig i.

Läs även:
Ruby Roses starka text om sin depression
Därför måste alla tjejer sluta be om ursäkt
Svenska gratisappen ska sätta stopp för sexuella trakasserier

Källa: 1177.se

Foto: IBL