Snart ska det bli tryggare att åka nattbuss i Stockholm

I höst ska man i Stockholm testa flexibla nattstopp i busstrafiken. Förhoppningen är att passagerare ska känna sig tryggare när de rör sig ute om nätterna.

Läs mer: Filippa vill hjälpa dig att komma hem tryggt i fredagsnatten

Att som kvinna ta sig hem ensam mitt i natten är för många en inte helt angenäm upplevelse och sträckan mellan busshållplatsen och din dörr kan kännas som flera mil lång. Men i höst görs en satsning i Stockholms lokaltrafik för att få passagerarna att känna sig lite tryggare i nattrafiken. Då startar nämligen en testperiod med flexibla nattstopp i busstrafiken, skriver SVT Nyheter.


Tanken är att enskilda passagerare kan begära att bli avsläppt mellan två hållplatser genom framdörrarna om detta skulle kännas tryggare än att gå av på de vanliga hållplatserna. Och andra passagerare får inte gå av samtidigt.

– Vi har i grund och botten en trygg kollektivtrafik, men många människor, särskilt kvinnor, känner sig otrygga när de rör sig ute om nätterna – främst till och från kollektivtrafiken och i sitt bostadsområde, där otryggheten också ökar. Nu tar vi nästa steg för att öka tryggheten, säger trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons (M) till SVT.

Läs mer: Nathalie Mark: Män har tagit sig friheter i tystnad förut – det är slut med det nu

Detaljerna om vilka linjer som är aktuella för flexibla nattstopp och när de ska införas är ännu inte bestämt. En linje som dock pekas ut som en potentiell teststräcka är 396 mellan Bromma och Stenhamra, ett område där det är glest mellan hållplatserna. Ett pilotprojekt ska starta till hösten och just nu utreder man hur en trafiksäkring ska ge i samband med stoppen.

Foto: IBL