Amie Bramme Sey och Fanna Ndow Norrby i Raseriet och en infälld bild på journalisten Sofia Börjesson.

Sofia Börjesson: En vit journalists skämspanik efter Raseriets protest

Amie och Fanna i podden Raseriet kommer inte längre att svara på vita journalisters frågor om rasism. Baaams redaktör Sofia Börjesson reagerar på beslutet i tre steg: skam, panik – och insikt.
5 saker du inte visste om Amie Bramme Sey
Slå på ljud

Under onsdagen meddelade Amie Bramme Sey och Fanna Ndow Norrby att de från och med nu inte längre kommer att låta sig intervjuas av vita journalister om rasism.

I ett inlägg på Instagram förklarar de varför. Bland annat nämner de svenska mediehusens undermåliga mångfald och representation, rasismen som uppdagats på Sveriges Radio under uppropet "Vems SR?" och om egna negativa erfarenheter av samtal om rasism med vita journalister:

"Enbart under 2020 hamnade vi i flera markliga, triggande situationer med journalister som ville fora samtalet om rasism pa en extremt lag, ibland direkt bakatstravande niva. Därför vill vi nu klargöra att vi inte längre kommer prata med vita journalister om rasism", skriver de i inlägget.


Reaktion 1: Skammen

Min första reaktion var att tänka tillbaka på mina senaste intervjuer med rasifierade personer och att försöka minnas om jag ställt några dumma frågor om rasism. Jag kom ganska snabbt på att så absolut var fallet, och jag behövde inte backa bandet särskilt långt för att minnas en specifik situation.

Häromdagen intervjuade jag nämligen skådespelaren Nanna Blondell som är aktuell med Netflixfilmen Red dot. Jag frågade henne vad hon tänker kring att hon bara är den andra svarta kvinnan någonsin att spela huvudrollen i en svensk film.

Jag. Skäms.

Nanna Blondell var otrolig och svarade tålmodigt. Men så här i efterhand önskar jag att jag hade hållit mig till mer skådespelartekniska frågor eller frågor om filmens handling.


Reaktion 2: Paniken

Min andra reaktion var att vi måste hitta en lösning. Hur gör vi nu när Baaam (som består av två vita cis-personer och en halvkines) inte längre får ställa frågor om rasism till dem som det i huvudsak berör? Hur ska vi kunna bevaka de här frågorna framöver? Vad händer om vita journalister slutar prata om rasism? Det här är ju rentav farligt!

Får vår kollega Annie ställa frågor om rasism? Hon är ju som sagt halvkines… Är det rasifierat nog? Får man verkligen tänka så här?

Det brann i huvudet på mig och vi pratade om det en lång stund på morgonmötet. Hur ska vi förhålla oss framöver? Vad. Ska. Vi. Ta. Oss. Till? Vi måste ju hitta en LÖSNING!


Reaktion 3: Insikten

Och sedan kom den tredje reaktionen: fnisset. Fy fan vad smart det är! Genom ett enda beslut har Amie och Fanna vänt på situationen fullkomligt. Det är ju genialt.

Plötsligt är det de vita journalisterna som inte får samma möjligheter som de svarta – och då är det jävligt bråttom att hitta en lösning. Men viljan att lösa rasismen och den bristande mångfalden på de vita redaktionerna har varit allt annat än brinnande genom åren. Där står minsann ingen ko på isen.

Kudos, Amie och Fanna. We are not worthy.

Relaterade artiklar
10 ruggigt (!) bra filmer om svart historia och rasism
Allt du behöver veta om poeten Amanda Gorman
Därför är drottningen i Familjen Bridgerton svart
Lovette Jallow reder ut “vit feminism” i ny bok: “Exkluderar alla”