SOLOs läsare berättar om övergreppen: "Han försökte ta ner handen i mina byxor"

Varje dag utsätts tjejer för sexuella övergrepp och trakasserier, och det är hög tid att vi vågar berätta och anmäla. Baaams läsare berättar om 18 tillfällen då de utsatts för övergrepp och trakasserier.

Läs mer: Våga prata om sexuella trakasserier – engagera dig och #hållintekäft

En ovälkommen hand på låret, ett skällsord slängt i ansiktet eller ett par tvingande händer. Sexuella övergrepp och trakasserier är en universell erfarenhet som många tjejer tvingas uppleva. Ibland förstår vi knappt att det som skett är ett övergrepp, och ofta tvekar vi inför att anmäla. Låt ingen tvinga dig till tystnad och #hållintekäft. Det är dags att vi säger ifrån, vågar anmäla, och berättar våra historier.

Baaams läsare berättar om 18 gånger de har blivit utsatta för sexuella övergrepp eller trakasserier.

”Jag satt framför en kille på en buss för flera år sen, han hade handen i byxorna och rörde sig där nere.”

”Min körlärare smekte min arm och tittade i mina ögon varje gång han skulle berömma mig.”

”Min bästa killkompis sov över hos mig. Vaknar på natten av att jag är alldeles varm på magen. Äcklet sitter gränsle över mig och har precis kommit på min mage. Vågade aldrig anmäla det sexuella övergreppet.”

”En snubbe står i fönstret mittemot lägenheten och runkar medan han stirrar på mig och mina två vänner. Vi ringer polisen som kommer direkt. Det blir så småningom rättegång och killen blir friad.”

”Jag tog ner den sista tvätten i torkrummet. Klockan var sex på kvällen och killen i samma lägenhetsbyggnad ville bara ha ”en minut” med mig i torkrummet. När jag upprepande gånger nekat till allt han sagt försökte han ta ner handen i mina byxor.”

Läs mer: Sexuella övergrepp – det här är dina rättigheter

”Åkte taxi. På parkeringen utanför mitt hus låser han plötsligt dörrarna och börjar föra handen uppför mitt lår. Jag skriker åt honom att sluta och öppna dörrarna. Han gör som jag säger och jag springer därifrån.”

”Blev överfallen två olika gånger av taxichaufförer när jag skulle ta mig hem. En gång mitt på dagen, jag fick slå mig lös för att komma ut. En annan gång blev jag antastad av mannen som satt bredvid mig i spårvagnen. Han höll upp en stor tidning som gömde att han tvingade handen mellan mina ben och när jag gick av följde han efter mig, jag fick fråga en komplett främling om denna kunde låtsas vara min kille och krama mig tills han försvann.”

”En gubbe på 70 år lade sin hand på mitt lår i bussen. Skrek på honom och gjorde en scen men ingen rörde en fena. Slutade med att jag började gråta och hoppade av.”

”Jag gick och lade mig efter en fest. Vaknade av att någon knullade med mig. Gav honom en rejäl örfil och skrek ’vad fan gör du?’. Han svarade: ’men jag trodde du ville!’. Min bästa vän tog honom i försvar och sade att ’du får ju skylla dig själv, du är ju så flirtig’. Vågade aldrig anmäla våldtäkten.”

”En busschaufför var riktigt på mig och bad om mitt nummer flera gånger trots att jag sa nej. Jag var ensam i bussen mitt på kvällen.”

”En man gick efter mig på gatan och ställde sig framför mig och tog sig på skrevet.”

Läs mer: Kenza öppnar upp om sexuella övergreppen: ”Varför kan inte min kropp vara min?”

”Två av mina före detta chefer har betett sig på olämpligt och sagt de vill ha ’massage’ av mig.”

”Förföljd och tafsad på nattklubb av tiotals olika män vid olika tillfällen.”

”Min taxichaufför började titta på porr framför mig och vinklade telefonen så att jag också skulle se. Höll på att spy.”

”En man gick efter mig och tryckte sin kropp mot mig bakifrån med mening för att det var trångt.”

”När jag var 12 år gammal kände jag hur någon tagit ett hårt grepp om min rumpa. Tittar bak och ser en skäggig man i 80-års åldern.”

”Min tandläkare började smeka mig på innerlåret. Sa jag var en saftig brud och att mina skor (höga klackar) var exakt hans smak. Har aldrig upplevt något mer obehagligt.”

”Jag var på en nattklubb och stod på en upphöjd scen och dansade. Då känner jag plötsligt att två fingrar letar sig upp under min kjol in i mig. Jag örfilar killen två gånger och skriker åt honom. Skakade efteråt för jag blev så jävla äcklad och arg.”

Att läsa om övergrepp och trakasserier kan väcka mycket känslor. Om du behöver prata, vill ha hjälp eller stöd kan du exempelvis kontakta:
Kvinnofridslinjen
Brottsofferjouren
Ungdomsmottagningen
Unizon
Roks

Läs även:
22-åriga Emmy Winther startar initiativ mot sexuella övergrepp
2Den enda konsekvensen av klackar bör vara ont i fötterna – inte en hand under kjolen”
Hon berättar om sin våldtäkt i bilder för att hjälpa andra

Foto: Thinkstock