Statsminister Stefan Löfven har fällts vid en misstroendeomröstning i Sveriges riksdag. Vänsterpartiet, Sverigedemokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna röstade ja till misstroendet. Tillsammans fick de majoritet med sina 181 mandat.
Det är första gången i svensk historia som en statsminister fälls vid en misstroendeomröstning.
Löfvens två val efter misstroendeomröstningen
Nu har Löfven en vecka på sig att fatta ett beslut: avgå eller utlysa extraval. Om han väljer att avgå går bollen till talmannen, Andreas Norlén, som börjar sondera bland partiledarna för att hitta en statsministerkandidat som kan få stöd i riksdagen. Om man inte har hittat en statsministerkandidat som får majoritet trots att fyra statsministerförslag har lagts fram så utlyses extraval automatiskt.
Om han istället väljer att utlysa extraval direkt går vi till val igen inom tre månader.
Läs mer om hur extraval fungerar här!
Fram tills en ny regering tillträtt sitter Löfvens ministär kvar som en övergångsregering.
Utan svar avsätts Löfven
Om Stefan Löfven inte fattar ett beslut inom den angivna tiden, alltså senast måndagen den 28 juni, blir han och regeringen avsatt.
Om det händer kommer det att bli talmansrundor för att hitta en ny statsminister. Efter valet 2018 tog det fyra månader innan S-MP-regeringen var på plats genom januariavtalet. Talmannen får fyra försök innan det utlyses ett extraval. Det finns ingen tidsbegränsning för hur lång tid talmansrundorna får ta.
Vad är bakgrunden till att Löfven fälls?
Bakgrunden till misstroendeomröstningen är utredningen som gjorts kring marknadshyror, eller fri hyressättning, vid nyproduktion. I och med januariavtalet kom S, C, L och MP fram till marknadshyror vid nyproduktion, något som Socialdemokraterna i normala fall inte är för. För ett par veckor sedan blev utredningen klar och utredarna lade fram sina förslag.
Vänsterpartiet har sedan januariavtalets bildande sagt att vid införande av marknadshyror kommer V att fälla regeringen. När utredningen lagts fram gav partiledaren Nooshi Dadgostar Stefan Löfven ett ultimatum: låt hyreslagen vara oförändrad eller förhandla eventuella förändringar med Hyresgästföreningen. Hon gav Löfven 48 timmar på sig att svara, och när tiden löpt ut höll hon en presskonferens om att hon kommer att söka en misstroendeomröstning.
Vänsterpartiet hann dock inte göra slag i saken förrän Sverigedemokraterna sökte en misstroendeförklaring, vilken hölls måndagen den 21 juni.
M, KD, SD och V hade alla sagt att de var redo att fälla Löfven inför omröstningen.
Resultatet vid misstroendeomröstningen:
Vid omröstningen finns tre val: gult, rött och grönt. Gult = avstår röst, rött = har förtroende för statsministern, grönt = har ej förtroende för statsministern.
Socialdemokraterna
Rött
Centerpartiet
Gult
Liberalerna
Gult
Moderaterna
Grönt
Kristdemokraterna
Grönt
Sverigedemokraterna
Grönt
Vänsterpartiet
Grönt
Miljöpartiet
Rött