Uppdrag gransknings program om Fredrik Virtanen och Cissi Wallin fälls i Granskningsnämnden-

Uppdrag Granskning fälls för programmet om Virtanen

Förra våren sändes SVT:s Uppdrag Granskning avsnittet #metoo och Fredrik Virtanen. Programmet fick hård kritik och 2187 personer anmälde det till Granskningsnämnden för radio och tv. Nu har man beslutat att fälla UG för intrång i Cissi Wallins privatliv.

Behöver du en bakgrund kring #metoo, Cissi Wallin och Fredrik Virtanen? Här har du allt på 5 minuter!

Redan innan Uppdrag Gransknings program #metoo och Fredrik Virtanen sändes började anmälningarna trilla in till Granskningsnämnden. Kritiken handlade då om att avsnittet var vinklat till Fredrik Virtanens fördel och att det var överdrivet kritiskt mot de kvinnor som anmält Virtanen för sexuella trakasserier och övergrepp.

I programmet tar Uppdrag Granskning bland annat upp hur medierna rapporterade kring Cissi Wallins anklagelser mot Fredrik Virtanen. Bland annat kritiserar man att tidningar som Svenska Dagbladet skrivit att det finns en psyskolog som bekräftar Wallins uppgifter om våldtäkten genom samtalsanteckningar, när denna egentligen var samtalsterapeut vilket inte är en skyddad titel.

UG tar även upp det faktum att Cissi Wallin ringt en vän efter att ha varit hemma hos Virtanen och berättat att de hade legat med varandra på ett skämtsamt sätt, och att Wallin haft sms-kontakt med Virtanen efter händelsen.

Cissi Wallin intervjuas själv i programmet och är öppet kritisk till reporterns frågor och programmets vinkel. Bland annat frågan om Wallin inte tänkte på Virtanens familj och barn när hon valde att  på Instagram.

Över tvåtusen anmälningar inkom till Granskningsnämnden efter programmet hade sänts, vilket innebär att Uppdrag Granskning: #metoo och Fredrik Virtanen är det enskilt mest anmälda programmet i SVT:s historia.


Fälls för intrång i privatliv

Uppdrag Granskning fälls nu för intrång i Cissi Wallins privatliv. Enligt nämnden var känsliga uppgifter från polisanmälan och den nedlagda förundersökningen inte motiverade av allmänintresset. Programmet strider alltså mot bestämmelsen om respekt för privatliv.

Uppdrag Granskning fälls dock inte för punkterna om saklighet och opartiskhet i programmet.

Cissi Wallin kommenterar Granskningsnämndens beslut på sin Instagram:

”Jag blev utmålad som en galen mytoman, vars trovärdighet som sexualbrottsoffer smulades sönder, på bästa sändningstid i SVT:s Uppdrag granskning förra våren. Mannen som våldtagit mig tilläts breda ut sig och okritiskt utmåla sig som det Verkliga Offret. Uppdrag granskning läste utan mitt godkännande högt ur min polisanmälan om våldtäkt, berättade i rikssänd tv om att jag gått i terapi och så vidare. För det fälls de alltså nu av granskningsnämnden för att ha exponerat och kränkt mitt privatliv.”

”Tack alla ni rekordmånga som anmälde programmet förra våren, och tack kvinnliga ordföranden i Granskningsnämnden som valde att låta detta otroliga lågvattenmärke från public service-tv fällas❤️ Gråter en skvätt av lättnad efter detta helvete.”

Läs mer:

Nära 600 anmälningar på ett dygn mot UG:s program om Virtanen

Cissi Wallin åtalas – uppmanar andra offer att komma till rätten

Fredrik Virtanen och #metoo på 5 minuter – detta har hänt