Läs mer: #metoo tar över nätet – här är kvinnorna som berättar om sexuella trakasserier
Manifestationerna
Under söndagen hölls #metoo-manifestationer i flera städer i Sverige för att visa att sexuella trakasserier och övergrepp aldrig är okej. Den största hölls på Sergels torg i Stockholm med hundratals personer på plats och talare som jämställdhetsminister Åsa Regnér (S), Gudrun Schyman (Fi) och Ida Östensson.
Män anmäls och utreds
Under #metoo-kampanjen anklagades flera chefer och profiler på mediehus som SVT, TV4 och Aftonbladet för sexuella trakasserier och övergrepp. Efter att kvinnor har vågat berätta om övergreppen, och i vissa fall anmäla, har en del av dessa mediemän satts på timeout, blivit tagna ur tjänst, satts under utredning eller sagt upp sig. Även om det i dagsläget är oklart vad det hela kommer leda till så är det en väldigt konkret och reell konsekvens av #metoo.
Läs mer: Nu bekänner männen med #ihave – så här tas det emot
Arbetsgivare börjar se sitt ansvar
En del av dessa övergrepp och kränkningar sker på arbetsplatser. I veckan har det blivit extra tydligt att det inte handlar om enstaka individer som beter sig dåligt utan att det är ett strukturellt problem som manifesterar sig i samhällets alla hörn. Det är sexistiska skämt på lunchen, tafs på personalfester, chefer som inte tar klagomål på allvar och en allmän acceptans av att ”det är såhär det är”. Arbetsgivaren har ansvar för att sexuella trakasserier inte förekommer, ett ansvar som förhoppningsvis fler tar på allvar nu.
Vi pratar om var gränsen går
Ett av samtalen som förts under förra veckan är vilket beteende som är okej partners emellan. För absolut, övergrepp och trakasserier sker även i relationer, och #metoo har fått oss att inleda konversationer om vad som är okej och inte i en relation. Genom att ha en ärlig och öppen dialog förebygger man förhoppningsvis framtida övertramp.
”Slacktivism” har gett resultat
Aktivism som förs i sociala medier anklagas ofta för att vara en slapp form av aktivism, ”slacktivism” med ett annat ord, som sker på bekostnad av traditionell aktivism. Man gör hellre ett inlägg i sociala medier än att gå ut och demonstrera, i princip. #metoo har om något visat på kraften som digital aktivism kan frammana och de möjligheter till spridning som sociala medier ger. En kampanj som startade i USA tog sig på bara några timmar över till Sverige och de tusentals berättelser som har framförts har fått medier, politiker och kanske ett helt manssläkte att reagera.
Krav ställs på män
Foto: IBL