Par ska bli sambos – frågor att ställa sig innan

15 frågor du ska ställa innan du flyttar ihop med din partner

Kärlekspirr i magen? Sugen på att vara med din partner hela, hela tiden? Kanske är det dags att flytta ihop – men innan du tar steget ställ dig själv (och din partner) de här frågorna.

Är du himlastormande kär och allt du vill är att få flytta in dina blommor i din partners vardagsrumsfönster, och få somna varje kväll tillsammans och vakna ihop varje morgon? Grattis till kärleken!

Men innan ni tar steget så se till att besvara de här frågorna. Det är mysigt att fantisera om er gemensamma framtid – och ett sätt att ta hand om varandra och minimera risken till bråk när ni väl burit in flyttkartongerna.

Vill du boosta din relation? Här hittar du våra bästa relationsråd – och sextipsen du inte vill missa!


1. Gör du det av rätt anledning?
Ser du en framtid ihop eller är det mest praktiskt? Om du inte flyttade in med din partner, skulle du ändå vilja fortsätta vara ihop?

2. Hur ser ni på saker som på matlagning och städning?
Har ni samma bild av vad som är ”lagom rent” och hur ofta ni till exempel ska äta hemlagad nyttig mat? Hur ska ni dela upp hushållssysslorna? Bara för att en av er tycker att det är viktigare att ha städat är det inte rättvist att den ska behöva göra mer.

Läs mer: Svenska par avslöjar sina knep: Så lyckas vi vara jämställda hemma

3. Vad vill ni göra på fritiden?
Har ni samma förväntningar på helger och semestrar, och på traditioner – oavsett om det är OS eller religiösa högtider?

4. Hur vill ni tillbringa vardagen?

Har ni samma bild av hur era vardagar ska se ut? Är ni nattugglor eller morgonpigga?


5. Hur ser ni på egentid?

Vill ni vara ifred även om ni är hemma? Hur mycket vill ni iväg och träffa andra vänner eller göra egna fritidsintressen?

Läs också: Sarah Delshad: Den viktigaste relationen är den du har till dig själv

6. Hur känner ni för gäster?
Är hemmet en privat sfär eller vill ni ha vänner som kommer förbi ofta? Är det okej att vara hemma men för sig själv när den andre har vänner över?

7. Är ni båda beredda att kompromissa?

Ser ni lika på att flytta ihop, samma fördelar och orosmoln? Och om ni skiljer er åt på någon punkt – är ni beredda att kompromissa? Ett förhållande fungerar inte om bara den ena får sin vilja igenom, det krävs att båda ger och tar.

Läs också: Expertens råd: Här är lösningen på ansvarsstrulet hemma

8. Hur vill ni hantera konflikter?

Tänk till exempel igenom hur er familj gjorde när ni växte upp – chansen är stor att ni kommer fortsätta lösa konflikter på samma sätt om ni inte aktivt försöker ändra er. Så, var det ett bra eller dåligt sätt? Även om ni inte naturligt löser konflikter likadant kan det vara bra att känna till hur den andre gör för att kunna förstå den bättre.


9. Har ni samma syn på pengar?
Hur mycket är ni villiga att spendera på till exempel en bil, en soffa eller ett par skor? Hur ser ni på att ta lån? Har någon av er redan nu skulder – och klarar ni av att betala dem utan att det går ut över den andre?

Läs också: Gör du mer hemma? Därför ska du kräva cash av din partner

10. Hur ska ni dela på ekonomin?

Vem betalar vad? Vilka kostnader är enskilda och vilka är gemensamma? Ser ni era intjänade pengar som era egna eller som gemensamma?

Tänk på att om du tar alla löpande kostnader, som mat och kläder, medan din partner sparar och köper kapitalvaror blir det enligt sambolagen så att din partner kan ta med sig allt det, och du står kvar utan något alls. En annan sak: flyttar du in i din partners lägenhet har du inte någon rätt till den om förhållandet tar slut, även om du betalar avgift och kanske ränta. Överväg att skriva ett samboavtal.

Läs också: Nykär? Därför ska du prata pengar NU – och här är 4 smarta sätt att ta upp det

11. Hur viktigt är sex för dig?

Vad njuter ni av och hur ofta vill ni ha sex?

Läs också: Amanda, 28: ”Man blir bättre på sex av att prata om det”


12. Hur ser ni på er relation om tio år?

Här kan till exempel saker som husdjur, barn, hur vill ni bo och om ni vill resa mycket rymmas. Det här ger en fingervisning om vad ni vill, men kom ihåg att svaret inte är ett facit, mycket kan ändras.

13. Litar du på din partner?
Förtroende är enormt viktigt, oavsett om det gäller att du är trygg med att din partner kommer att betala sina räkningar i tid eller diska när det är dennes tur.

14. Hur ska ni behålla romantiken?

Nej, spänningen och romantiken behöver inte försvinna bland disktrasor och smutsiga tandborstglas. Men ni kanske ska passa på att spåna lite kring vad ni vill göra för att hjälpa till att hålla den vid liv?

Läs också: Byt stress mot romantik med de här kärleksfulla tipsen

15. Hur vill ni ha det inrett hemma?
Gillar ni varandras stil? För… känns allt rätt i magen så kanske det är läge att boka in en dejt i en passande inredningsaffär!

Läs också: 7 enkla inredningstips som ger vårkänslor på direkten

Foto: IBL.

Relaterade artiklar

4 saker du bör känna till innan du och din partner blir sambor

Gift eller sambo? Juristen förklarar varför du bör gifta dig

Det här misstaget gör du på dejter – enligt ditt stjärntecken