Svenska par avslöjar sina knep: Så lyckas vi vara jämställda hemma

Att dela upp hushållsarbetet så att det blir rättvist – utan tjafs och så att alla blir nöjda. Går det? Ja! Här berättar några par hur de faktiskt lyckas.

Det är fortfarande inte jämställt i svenska hem. De senaste siffrorna från SCB visar att kvinnor gör 56 procent av hemarbetet.

Ohållbart såklart, om kvinnor ska ha samma chans i arbetslivet och samma chans till återhämtning.

Och som bonus: en jämn fördelning av hushållssysslorna får romantiken att spira enligt ny forskning. En amerikansk studie visar nämligen att par som delar lika på hushållsarbetet har sex oftare än de som har en ojämn fördelning.

Så hur sjutton lyckas man få det rättvist hemma? Vi frågade tjejerna i två jämställda par hur de delar upp sysslorna – och det visade sig vara på helt olika sätt.


Läs mer: Från första studenten till första läkaren – 9 banbrytande kvinnor från historien

Christina: ”Jag vet knappt var dammsugaren finns”

Christina Ahlzén och Roberto Bogiert Padilla.
Tillsammans i: 12 år varav 6 år som sambor.
Barn: 1,5 år och 5 år.
Bor: I hyresrätt i Stockholm.


”Vi har en väldigt strikt fördelning och det är sällan vi går över den, i stort sett bara om den andra är bortrest: Roberto tvättar och städar och jag tar mat och handling. Jag vet knappt var vi har dammsugaren.

Det föll sig väldigt naturligt. Han är ointresserad av mat men jag bryr mig om vad jag äter. Jag avskyr att städa och för honom är det viktigt.

Sen finns det vissa mellanlägen, som disken. Vi blir inte osams över den, men vi kan diskutera vem som ska göra det.

Det är skönt att ha tydliga ansvarsområden. Jag slipper den vanliga kvinnofällan med projektledning och att hela tiden tänka på städ och tvätt.

Det bygger på att vi respekterar hur den andra löser det, litar på varandra och har överseende. Är det jättemycket för honom så får det vara lite stökigt, och har jag det stressigt får det bli korv och makaroner.

Även om han är borta ett par veckor förväntar han sig inte att jag ska städa. Jag torkar upp om ungarna spiller mjölk på golvet men gör inget som inte är akut. Det är jätteskönt.

Någon gång har jag putsat fönstren för att han inte gjort det. Då har han undrat varför jag inte sa till istället, och det har han ju rätt i.

Jag har inget körkort och vill inte ha bil, så han får sköta den själv. Han bär oftast till förrådet, jag bygger och byter glödlampor. Presenter köper vi var och en till våra respektive vänner och familjer.

Kläder fixar han oftast, men han är mer intresserad av att hitta snygga grejer, jag är den som märker när overallen är urvuxen.

Jag tar mest ansvar för barnen eftersom jag jobbar hemma och han pendlar, annars skulle de få gå så långa dagar i onödan.

Vår uppdelning funkar helt okej ur ett jämställdhetsperspektiv så länge det är så att jag jobbar hemifrån medan han har restid. För jag får lägga ner mer tid och jag är mer bunden. Men vi får lika mycket egentid, sisådär en kvart om dagen”.


Läs även: 7 saker du måste ha koll på innan du kräver högre lön

Esmeralda: ”Vi går efter devisen hjälpas åt”

Esmeralda Gordon och Jerome Bock.
Tillsammans i: 10 år.
Barn: 1,5 år, 4 år och 6 år.
Bor: I Radhus i Ålberga utanför Nyköping.

”Vi har alltid varit jämställda. Vi går väldigt mycket efter devisen hjälpas åt, så vi städar och lagar mat ihop. Annars blir det så att jag inte städar alls och så städar Jerome när han nått sin gräns och går runt och muttrar surt.

Jag har alltid varit dålig på att städa för jag tycker det är supertråkigt, så jag kan klara mig med ganska mycket stök.

Vårt sätt kom naturligt från när vi blev ihop och Jerome flyttade in hos mig och min mamma. Han kände att han inte kunde bo hos oss utan att hjälpa till, men jag som bodde hemma hos mamma städade väl aldrig mitt rum.

Vi försöker göra det mesta tillsammans. Vi byter däck på bilarna ihop. Presenter köper vi när båda är med, vi har båda ganska dålig fantasi så vi måste ha den andre till bollplank.

Visst, om vår yngsta dotter Cordelia är supergrinig får vi väl dela på oss lite. Jag är gravid igen nu, och om jag är trött och mår dåligt så fixar Jerome det som behöver göras.

Kattlådan tar vi hand om varannan vecka (när jag inte är gravid) för annars blir det lätt bortglömt. Jerome klipper vår lilla gräsplätt, och är oftast den som sätter igång en tvätt.

Kläder till barnen köper jag mest, för jag tycker det är så kul, men då har Jerome någon gång sagt ifrån – att han vill också.

En av anledningarna till att vi hjälps åt är att vi vill att barnen också ska lära sig det, och se att vi båda kan göra alla typer av sysslor.

Våra barn är ofta snabba på att snappa upp när det bara är en av oss som gör en viss grej. Det känns som att vi får vara väldigt övertydliga om att både mamma och pappa kan göra alla typer av saker. Vi vill att de får med sig det i livet”.

Läs även: Nykär? Därför ska du prata pengar NU – och här är 4 smarta sätt att ta upp det