Analsex för nybörjare – allt du velat veta (men inte vågat fråga)

Analsex för nybörjare – allt du velat veta (men inte vågat fråga)

Har du funderingar kring analsex, eller är du intresserad av att testa det? Baaam ger dig informationen du behöver.

Läs mer: Blodigt, kladdigt och superhärligt – våga ligga när du har mens

Det finns olika typer av analsex och det behöver därför inte innebära penetrerande sex. Analsex kan även vara att man pillar, smeker eller slickar runt analöppningen. Om du väljer att ha penetrerande analsex så kan det ske med en snopp, dildo eller andra leksaker. Ändtarmsöppningen är väldigt känslig för beröring hos alla och oavsett kön kan du utföra och ta emot analsex.

via GIPHY

Om du är nyfiken att prova analsex så kan du först prova dig fram på egen hand för att vänja dig vid känslan. Ju mindre erfarenhet du har av analsex, desto mer försiktig bör du vara de första gångerna. Den som penetrerar måste lyssna på sin partner och inte gå för fort fram, och det är den som blir penetrerad som får bestämma takten. Och, som med allt sex, är samtycke det absolut viktigaste.

Använd mycket glidmedel

via GIPHY

Det finns i princip inget naturligt glidmedel i anus, så det är därför väldigt viktigt att använda rikligt med glidmedel. Det gör analsexet skönare och gör friktionen mindre. Använd ett vatten- eller silikonbaserat glidmedel, eftersom ni också måste använda kondom. Smörj in både snoppen, leksaker och anus med glidmedel.

Läs mer: Äntligen! Nu kan du köpa sexleksaker via Baaam

Töj anusingången

via GIPHY

Smek med fingrarna runt anusöppningen utan att penetrera den innan själva samlaget påbörjas. Börja gärna försiktigt med ett finger, sedan ett eller ett par till, för att gradvis töja anusingången. För långsamt in och ut fingret eller fingrarna. Ha glidmedel på fingrarna och se till att dina naglar är nedklippta.

Ta det långsamt

via GIPHY

För in snoppen eller dildon långsamt, en liten bit i taget, och stanna upp en stund efter varje bit som åker in. På så sätt töjs anus lite åt gången och risken för smärta minskar. Den som blir penetrerad kan även krysta lätt, ungefär som vid ett toalettbesök så att muskeln i anus öppnar sig. Man kan också underlätta genom att sära på skinkorna. Glöm inte bort att slappna av!

Använd alltid kondom

via GIPHY

Kondom skyddar vid sexuellt överförbara sjukdomar liksom mot andra bakterier, vilka det finns gott om i analen. Om du blir penetrerad analt av en snopp eller dildo så måste ni byta kondom innan ni går över till vaginalt samlag. Om det skulle råka finnas avföring kvar i nedre delen av ändtarmen är det fräschare om kondom används och du undviker att drabbas av någon infektion. Ett toalettbesök och en hyfsat grundlig rengöring innan analsexet är att rekommendera.

Testa olika ställningar

via GIPHY

Man kan ha analsex i olika ställningar. Den som blir penetrerad kan ligga på mage, på rygg, stå upp, ligga på sidan eller stå på knä. Den som ligger på rygg bör ha en kudde under rumpan och hålla benen uppe för att den som penetrerar lättare ska komma åt.


Bra att veta är att det kan göra lite ont precis i början av analsamlaget, oavsett om det sker med ett finger, en dildo eller snopp. Det kan också kännas olika från gång till gång, ibland kan det göra ont och ibland kan det vara en smärta som övergår i njutning. Självklart ska du avbryta direkt om analsexet är smärtsamt.

Det är ovanligt att ringmuskeln skadas vid analsamlag. Men bristande teknik eller avsaknad av glidmedel kan göra att det börjar blöda. Tänk på att ta det långsamt, prata med och lyssna på din partner.

Källa: RFSU

Foto: IBL