Erika Lust gör schysst porr av kvinnors sexfantasier

Erika Lust gör schysst porr av kvinnors sexfantasier

Svenska Erika Lust för porr för kvinnor, med kvinnor. Med projektet XConfessions kan du skicka in sina sexfantasier som Erika förvandlar till en erotisk kortfilm.

Av: Annika Nilsson

Läs mer: Kåt och nyfiken? De bästa sajterna med porr för kvinnor

För drygt tio år sedan släppte Erika Lust sin debutfilm ”The good girl” på nätet. Efter två dagar hade filmen två miljoner visningar. Möt den svenska filmregissören Erika Lust som tycker att porr och erotik ska vara Kravmärkt, precis som ägg.


Med studier i genusvetenskap i bagaget flyttade Erika till Spanien för plugga. Mot slutet av kursen skulle eleverna göra en kortfilm. Erika gjorde  en erotisk independentfilm med sina värderingar – ”The good girl”. Filmen la hon ut fritt på internet. På ett par dagar nådde den två miljoner visningar.

– Unga ser i dag på porr innan de har haft sex. Porren har tagit över rollen som sexutbildare. Därför måste värderingarna som förmedlas vara schysta och rena, säger Erika, som på kort tid blivit en mycket uppmärksammad filmregissör inom genren oberoende erotisk film.

Erika vill visa alla passioner, intimitet, kärlek och lust i kön –  där den kvinnliga synvinkeln är viktig – och där de som söker ett alternativ till traditionell porr kan hitta ett hem.

Läs mer: 9 spännande sexställningar du inte har testat förut

Hon ser sig som feminist. Under studietiden i Lund pluggade Erika statsvetenskap med inriktning på mänskliga rättigheter och feminism. I en föreläsning på talarforumet TED 2014 pratade hon under rubriken ”Det är dags att pornografin förändras”.

– Fortfarande har män huvudrollerna i porrfilmer och kvinnorna är vackra objekt eller verktyg som ska hjälpa männen att få utlösning.

90 procent kvinnor

I Erikas filmer spelar även estetiken, berättandet och miljöerna en stor roll. Från Barcelona i Spanien driver hon sitt produktionsbolag och projektet XConfessions, vilket är filmatiseringar av privatpersoners insända sexuella fantasier. Varje månad producerar hon två filmer och i dag finns det nästan 100 erotiska fantasier på webbsidan.

När hon under studietiden läste boken ”Hardcore” av Linda Williams fick hon en insikt.

– Porr är även en debatt om sexualitet, av maskulinitet, femininitet och rollerna vi spelar. Men, det är bara män som är med i samtalet om porr.

Erika anser att det behövs kvinnor i ledande roller – som producenter, manusförfattare och regissörer. Hennes eget filmteam består av cirka 15 personer som till 90 procent består av kvinnor.

– Det är jättecoolt och vi har en superbra kontakt. Män tar plats, kvinnor är mer försiktiga och nu vågar alla prata och idéer bollas.

Läs mer: 5 enkla (och heta) tips som förbättrar ditt sexliv

Man spelar in x antal

Man spelar in två filmer i månaden som baseras på privatpersoners sexuella fantasier.

För Erika är det viktigt att beskriva sexualitet ur både manligt och kvinnligt perspektiv, därför väljer hon ofta att ha kvinnor som huvudpersoner i sina filmer. Kvinnor som driver den erotiska fantasin framåt.

Vilka sexuella fantasier har kvinnor?

– Kvinnor är ingen homogen grupp. Det handlar om att få se varierande typer av sexualitet, av olika människor i olika sexuella situationer.

Varför tror du att vi söker efter i erotik och porr?

– Man vill ha något som man tänder på och som känns spännande. För mig är det viktigt att allt är schyst och fräscht samt att de som står bakom filmerna är riktiga personer med bild och namn.

Vad är Kravmärkt erotik?

– Jag tror att folk vill veta vilka som står bakom det som erbjuds. Ta matindustrin, för 15 år sedan tittade vi inte var äggen kom ifrån men i dag vill vi veta om hönsen är frigående. Man vill ha den där känslan av att villkoren är schysta.

– Mina skådespelare är så underbara. Många tänker ”stackars tjejer, de har ingen annan möjlighet i livet”. Så är det inte. Andra tänker ”klart att män vill vara med” – så är det inte heller. De har alla en naturlig syn på sin sexualitet, och är säkra på sig själva. Visst, de har en exhibitionistisk sida.

Läs mer: 6 tips för att ha nice sex i duschen – utan att slå ihjäl dig

Erikas filmteam består nästan helt av kvinnor och kvinnorna i fimerna är iga objekt utan spelar huvudrollen.

Erikas filmteam består nästan helt av kvinnor och kvinnorna i filmerna är inga objekt utan spelar huvudrollerna och driver handlingen framåt.

Publiken bidrar

Genom projektet XConfession skickar publiken in sina berättelser. Erika plockar de som kan bli mest spännande som film.

– Det öppnar en ny värld, det behöver inte vara perfekt utan det får bli lite tokigt ibland. Det finns en del humor i filmerna.

Hur skiljer sig vanliga människors fantasier från den traditionella och kommersiella porrindustrin?

– Den värld vi visar är verklig och helt fantastisk med personer från hela världen och som har inspirerade referenser. Det handlar om riktiga människor, där alla är olika.

Artikeln publicerades först på Allas.se.

Foto: Erika Lusts Films