Dags att göra slut? Här är 6 sätt att veta

Ingen vill egentligen skiljas. Därför kan det vara svårt att veta när det är dags. Men det finns tecken på att en relation är över – här är sex av dem.

Av: Anki Sydegård

På ytan är ditt förhållande bra, men innerst inne känner du att något är fel. Och visst kan ett förhållande vara slut, även om det inte finns tydliga skäl att gå skilda vägar – som missbruk, misshandel eller otrohet. Men ibland kan det vara svårt att veta när det är dags att bryta upp.

Läs även: Isabella Löwengrip berättar: Vi skiljer oss

Här listar psykologen Egil Linge sex tecken på att en relation passerat sitt bästföre-datum:

Ni är inte längre nyfikna på varandra. Du ställer inte längre några frågor till din partner och reagerar inte på signaler; miner, uttalanden, sinnesstämningar, som borde få varningsklockorna att ringa.

Ni vill inte samma saker i livet, utan väljer allt oftare att göra olika saker ­– och kanske till och med hindrar varandra från att göra sådant som ni vill.


Ni har tappat respekten för varandra. Du och din partner tror att ni kan varandra så väl att ni inte längre lyssnar – utan agerar och tar beslut utan att prata med den andra. Vilket leder till att den som inte blir involverad känner sig överkörd.

Läs även: När vänskapen inte håller – så gör du slut med en kompis

Ni lever som skilda fast ni inte är det. Du känner att det gör detsamma om din partner är med, eller inte. Det går lika bra att åka på semester ensam, eller med en vän. Din partner har inte längre någon betydelse i ditt liv.

Ni ger inte varandra bekräftelse. Även om du eller din partner anstränger sig uteblir responsen – ni osynliggör varandra.


Ni blir inte upprörda vid tanken på skilsmässa. Du förslår skilsmässa och får svaret ”vill du det så ok”. Väcker tanken på skilsmässa inga känslor alls, då har det inte funnits någon dynamik. Då är förhållandet egentligen redan över.

Så, nu är det snart dags att gå vidare. Kolla här: 35 frågor som gör att din flört blir kär i dig