”Medicinskt farligt och helt fel” – Agnes Wold krossar 11 myter om småbarnslivet

”Medicinskt farligt och helt fel” – Agnes Wold krossar 11 myter om småbarnslivet

Nej, du måste inte koka nappar eller helamma i sex månader. Jo, du får dricka alkohol när du ammar – men stoppa undan handsprit och dammsugare. Här avlivar professorn småbarnsmyterna.

Läkaren och professorn Agnes Wold har i decennier kämpat mot råd som delas ut som sanningar men som saknar bevis. I höst släpper hon boken ”Praktika för blivande föräldrar” tillsammans med läkaren Cecilia Chrapkowska. Där går de till storms mot flera vanliga myter som stressar småbarnsföräldrar. Men redan nu avfärdar Agnes Wold föräldramyter på löpande band. Baaam bad henne kommentera de vanligaste påståendena som hon tycker missuppfattas. Om du inte redan har koll på svenska myndigheters rekommendationer kring amning kan du hitta dem hos Socialstyrelsen och Livsmedelsverket. 

 

”Städa! Det bor gifter i dammet!”

– Nej, även om barn skulle äta massor med damm kommer de inte i närheten av gränsvärdet för någon kemikalie. Bakterier sprids inte i damm, och man kan inte vara allergisk mot det. Allergier är oerhört vanliga idag och beror på att vi träffar på för lite bakterier, snarare än för mycket.

Läs även: Alexandra, 27: När ska Sverige börja bry sig om min f*tta?

”Du måste koka nappar och flaskor”

– Nej, det finns inte salmonella i dricksvattnet i Sverige. Och vad skulle ha kommit på nappen om du tappat den på marken som du behöver ta bort? Sjukdomsframkallande bakterier sprids inte så.

”Amning minskar framtida allergier”

– Nej, bröstmjölk skyddar inte mot allergi. Har aldrig gjort och kommer aldrig att göra.

Läs också: 15 föräldrar härmar Beyoncés mammabild – för att visa hur verkligheten ser ut


”Du måste helamma i sex månader – och introducera mat i små smakportioner”

– Fel. Det här gäller barn i u-länder och har ingen relevans i Sverige utan kan till och med vara dåligt. Att utveckla tolerans mot allergi kräver tidig exponering i rejäla doser, inga pyttemängder. Vid tre till fyra månaders ålder är det lämpligt att börja med ägg, jordnötssmör och annat.

Läs: Här är några av fördelarna med att skaffa barn efter 35

”Man får inte dricka alkohol när man ammar”

– Jo! Dricker du tills du har fem promille i blodet (då är du i princip död) får barnet dricka en mjölk som innehåller 0,5 procent alkohol. Det är ungefär vad Kefir innehåller och sådana små mängder finns i juice och frukter. Rådet är bara moralism.

”Ditt barns personlighet beror på din uppfostran”

– Nej, personlighetsdrag är mer eller mindre ärftliga, alltså styrda av våra gener. De har mindre att göra med uppfostran och förhållanden i hemmet än vad vi tror. Miljön spelar också roll, men det är barnets egen miljö, till exempel skolan, kompisarna, infektioner, olyckor och slumpen.

”Barn kan bara knyta an till en person”

– Nej, alla däggdjur är biologiskt programmerade att ta hand om hjälplösa ungar och börja älska dem, eftersom det ökar chansen att vi för våra gener vidare. Barnen är programmerade att utlösa sådant beteende hos äldre barn och vuxna. Det hände ofta förr att mammor dog så det är korkat att tro att du bara kan anknyta till just den som har fött dig. Den här teorin har förstört oerhört mycket, både för pappor, mammor och barn.


”Män kan inte knyta an till barn”

– Jo! Till och med råtthannar kan det. Men med dagens system där kvinnor tar 80 procent av föräldradagarna före barnets tvåårsdag och männen 20 procent, är det klart att pappan får väldigt lite träning. Det kan bli förödande för deras relation till barnet. Det är mycket synd om män som inte förstår hur fort det går att komma utanför och bli en andrahandsförälder.

Läs också: 7 saker du måste ha koll på innan du kräver högre lön

”Barn under ett år får inte äta salt”

– Jo! Det finns ingen forskning som visar på att det skulle vara skadligt för ett friskt barn under ett år att äta salt i måttliga mängder, alltså äta av familjens mat. Så kasta inte bort tid och möda på att laga specialmat till barnen.

”Att leva med djur ökar risken för allergi”

– Tvärtom. Barn som vuxit upp med kor, katt eller hund är mindre ofta allergiska.

”Handsprita allt!”

– Nej! Handsprit har ingen som helst plats utanför sjukvården. I alla fall inte i Sverige.


(Men kolla här då , på tal om handsprit: Smarta beautyhacket – så lagar du ditt trasiga smink)

Foto: IBL och Unsplash