Tove, 22: "Nej, pappor förtjänar inte beröm om de byter blöjor"

På sociala medier hyllades en pappa för att han gav mamman sovmorgon en gång i veckan och då och då bytte blöjor. Det fick Tove Evensen att ryta ifrån: "Det är ett hån!"

Läs också: 12 serieteckningar som visar varför din relation är ojämställd

Tänk dig att en mamma skulle höjas till skyarna för att hon då och då byter en blöja eller försöker trösta barnet när det är ledset. Det känns kanske inte jättetroligt att det skulle hända.

Så när en mamma skrev ett inlägg och hyllade pappan för just detta i en mammagrupp på Facebook ilsknade Tove Evensen, 22 år, till och skrev ett rykande blogginlägg.

– Det som gjorde mig förbannad är att om pappor ska få komplimanger för något som är så litet, alltså en vardagssyssla, då ska alla mammor också få det – men det får vi ju inte. Det ska vara lika i så fall. Jag menar inte att någon är dålig, men vi kan inte hylla en pappa för att han gör en så liten sak. Det är ett hån, säger hon.


Andra mammor svarade och beskrev pappan som ett kap och som snäll. Det var tur att mamman hade honom, menade de. Och någon skrev: ”Glöm inte bort att visa din uppskattning till honom!”. Men Tove, som själv snart är tvåbarnsförälder, menar att hon inte skulle ge sin partner extra pussar för att han byter en bajsblöja ibland.

– Det är normalt. Inget man behöver visa uppskattning över. Skulle jag varit i en sådan situation som mamman hade jag nog skällt ut pappan tror jag.

Läs också: Jo! Här är 15 anledningar till att du absolut ska kalla dig feminist

Tove och hennes partner tar lika stort ansvar hemma. Ändå har hon fått höra att han är en riktigt bra pappa – för att han gör exakt samma saker som Tove.

”Var jag en jäkligt bra mamma då? Nej. För att mammor SKA göra sånt, det är inga konstigheter. Det förväntas av oss. Men pappor, nej vad fan. Ni behöver knappt lyfta ett finger för att få beröm.” skriver hon i sin blogg.


Tove förtydligar till Baaam:

– Pappan har väl varit med och gjort barnet, eller? Det är lika mycket hans ansvar. Det handlar inte om att ”hjälpa till”, pappor ska ta sitt ansvar – utan att få en komplimang. Det känns jävligt tråkigt att vi inte har kommit längre.

Men här är det ju mammor som hyllar sina partners?

– Ja, det är mammorna som berömmer papporna – samtidigt som de inte vill ha det så här ojämställt. Det blir ju lite dubbelmoral. Jag vet inte vad det är som gör att de känner att de måste berömma dem. Min teori är att papporna måste ha beröm, för annars gör de inte något alls.

Tova har fått mycket reaktioner på sitt blogginlägg.

– Män blir jäkligt förbannade på mig: de säger att jag är en nazifeminist, jag hatar män, jag har iq som är väldigt låg. Men mammor förstår ju absolut min poäng. De håller med mig.

Läs också: Svenska par avslöjar sina knep: Så lyckas vi vara jämställda hemma

Foto: Privat / IBL, Unsplash