Annons
 

Problemen med rumskompisen alla känner igen – och hur du löser dem

Om du antingen bor med en kompis, en partner eller i en studentkorridor så har du antagligen stött på flera av de här problemen. Istället för att situationen slutar med ett stort bråk och att ni flyttar isär så är här några tips på hur ni kan lösa det.

 

 
Annons
 
Annons
 
 

 

Läs mer: 3 enkla knep för att bli mindre stressad

1. Din rumskompis är en kvällsmänniska
Det finns morgonmänniskor och kvällsmänniskor, det är ren fakta. Det jobbiga kan bli när man kombinerar de här två i samma lägenhet. Hög musik på kvällarna, vänner över sent, tallrikar som slamrar, behöver vi säga mer?

Annons

Lösning: Prata om det. Det kan kännas svårt att konfrontera din kompis men tänk på att ni antagligen ska bo ihop ett tag och det kommer inte bli bättre om du inte gör det.

I fall din rumskompis är en kvällsmänniska be hen använda hörlurar eller gå någon annanstans. Om du är en morgonmänniska? Då gäller detsamma för dig på morgnarna. Viktigast är att prata ut om det annars kommer ni bara bli mer och mer irriterade på varandra. Irritation och dålig sömn? Det kan bara sluta i katastrof.

2. Din rumskompis är en städgalning eller en slöfock
Precis som det finns morgon- och kvällsmänniskor så finns det städgalningar och slöfockar. Det kan handla om alltifrån att en av er aldrig plockar undan efter sig till att den andra dammsuger 24/7. Båda typerna är lika jobbiga.

Lösning: Gör upp en plan. Det bästa och enklaste sättet att slippa ett stort bråk över städning är att göra ett schema. Bestäm vem som ska städa vad, var och när.

3. Din rumskompis partner är alltid där
Det är självklart kul att din rumskompis är kär men att dennes partner hela tiden kommer över kan lätt göra att man känner sig som tredje hjulet. Det kan också göra att man inte känner sig bekväm i sitt eget hem när det hela tiden är någon annan där.

Lösning: Även här är det viktigt att prata med varandra. Förklara hur du känner för det kan hända att din rumskompis själv inte tänkt på hur det känns för dig.

4. Din rumskompis tar dina saker utan att fråga om lov
Ni äter frukost och plötsligt inser du att tröjan din rumskompis bär ser väldigt bekant ut. Bara för att ni bor ihop betyder det inte att ni delar på allting.

Lösning: Säg ifrån! Du måste vara tydlig mot din rumskompis. Berätta att det inte är okej att bara ta dina saker utan att fråga om lov. I fall det inte hjälper så kan du antingen låsa in alla dina saker (vilket du inte ska behöva i din egen lägenhet) eller skaffa en ny rumskompis.

5. Din rumskompis är alltid där eller aldrig där
Även om det kan kännas irriterande att din rumskompis alltid är hemma kan det också kännas jättetomt när hen aldrig är hemma.

Lösning: Det finns ingen självklar lösning på det här problemet. Är din kompis aldrig hemma kan du alltid försöka föreslå att ni ska umgås eller hitta på något tillsammans. Om hen däremot alltid är hemma och det stör dig kan du antingen själv gå ut eller hitta en ny rumskompis.

Läs mer:
7 uppfinningar som gjort livet lättare för tjejer – jorden runt
Så får du din parfym att dofta hela dagen (och kvällen!)

Foto: Alamy
Gifar: Giphy.com