färga håret hemma

Färga håret hemma på rätt sätt - så gör du

Att färga håret hemma kan antingen vara busenkelt eller helt förödande. Med Baaams knep slipper du vanliga fallgropar och får en snygg nyans till hösten.

Toning eller färg?

Permanenta färger färgar håret på djupet och försvinner inte, medan en toning tvättas ur. Välj en toning om du är osäker på det här med att färga håret hemma. Om du vill maskera grå hår är det dock färgning som gäller.

Även en så kallad intensivtoning innehåller äkta hårfärgning. Ett tecken på att det handlar om färg snarare än toning är att du ska blanda de två komponenterna (själva färgen och framkallningsvätskan) innan användning.

Förbered

Se till att du har allt, inklusive en klocka, inom räckhåll. Ta på dig din fulaste t-shirt och glöm inte skyddshandskarna.

Hitta din it-färg

Det viktigaste är förstås att du gillar färgen – vill du ha rött hår så ska du ha det oavsett vad din hudton eventuellt försöker skvallra om att du passar bäst i. Om du däremot vill utgå från beprövade gamla tips så brukar man säga att en olivfärgad hy passar bäst i varma toner, medan du med en ljusare hy som går mot rosa passar fint i kalla nyanser.

Ta hjälp av en kompis!

Det kan vara svårt att få hårfärgen helt jämn på egen hand, särskilt om du inte har flera speglar så du lätt kan se håret bakifrån. Be en kompis eller din partner om hjälp med appliceringen.

Pensla

Om du vill känna dig riktigt frisörproffsig så kan du testa att lägga på färgen med pensel, en vanlig bakpensel funkar bra. Att pensla på färgen brukar dock fungera bäst om du har en kompis som hjälper dig.

Undvik fläckarna

Fläckar orsakade av hårfärgningsmedel är oftast lätta att ta bort. Om du vill undvika dem så är det smart att applicera en fet kräm på utsatta ställen som panna och öron innan du sätter igång.

Håll koll på tiden

Håll den utsatta verkningstiden. Ett undantag är dock om du tonar ett väldigt torrt hår, det suger nämligen åt sig färgen lättare och risken finns att det blir för mörkt i topparna. Låt verka något kortare om ditt hår är slitet och trött.

Missa inte:
Sju vanliga misstag du gör med ditt torrschampo
Hemligheterna din frisör inte avslöjar för dig
Sminkhacket som ger dig fylligare ögonbryn direkt

Börja med basen

Oftast är längder och toppar mer porösa och slitna och därför absorberar de mer färgpigment. Börja därför alltid i rötterna och jobba dig neråt, topparna tar du allra sist.

Köp tillräckligt

Att snåla med produkten är ingen bra idé, du ska kunna applicera generöst med färg i hela håret för att maxa chansen till ett jämnt och fint resultat. Om du har längre hår än till axlarna, eller om det är väldigt tjockt, räcker det oftast inte med en förpackning.

Tänk askigt

Om du stegvis försöker gå från mörkt till ljust (en riktig utmaning och endast för duktiga hemmafärgare med tålamod!) är det viktigt att välja en hårfärg med en askig ton för att undvika gula och orange nyanser. Ett tips är att slinga håret i olika omgångar och låta håret vila några veckor mellan slingningarna.

Använd inpackning

Trots att håret känns härligt och blankt omedelbart efter färgningen eller toningen så sliter behandlingarna. Kom ihåg att skämma bort ditt hår med en bra inpackning när du har tid, en gång i veckan är ett bra riktmärke.

Läs även:
Sju vanliga misstag du gör med ditt torrschampo
Hemligheterna din frisör aldrig avslöjar för dig
Fem saker du borde göra med din beautyblender

Av: Jessica Lagergren

Foto: All Over Press