Instagramprofilerna: "Därför kastar vi rakhyveln"

Instagramprofilerna: "Därför kastar vi rakhyveln"

En bild på en kvinnas håriga ben kan orsaka en hatstorm utan dess like. Men varför blir folk så provocerade av lite hår? Baaam har pratat med två Instagramprofiler om varför de har kastat rakhyveln.

Av: Filippa Rosenberg & Elsa Sjögren

Läs mer: Kija: Jag gick till jobbet i mitt naturliga hår – det här är vad som hände

Hårets vara eller icke vara är en ständigt aktuell fråga som senast uppmärksammades med den virala artikel om Morgan Mikenas. För ett år sedan bestämde hon sig för att sluta raka sin kropp och låta håret växa fritt. Genom att dela bilder på sin Instagram vill hon normalisera kvinnors kroppshår och visa att det finns många sätt att vara vacker på.

Expressens Omtalat var en av medierna som för några dagar sedan skrev om Morgan, och till ingens förvåning dröjde det inte länge innan de hatiska kommentarerna trillade in. Vad är det med kvinnligt kroppshår som provocerar så många? Baaam har pratat med två inspirerande tjejer om varför de struntar i att raka sig.

Flora Wiström

@florawis

Läs mer: Nu säljer ex-frun Birros ”offerkofta” – och alla andra turer i dramat

Baaams bloggare och krönikör Flora Wiström har vid flera tillfällen visat upp både ben- och armhår på sin blogg och på Instagram för att göra håret mer synligt.

Varför visar du upp ditt kroppshår?

– Jag tror att vi spräcker hål på det hårlösa idealet genom att visa upp håret. I allt från film och teve till reklam och på Instagrambilder. Men jag väljer att inte raka mig för att det är så jävla tråkigt att göra det.

Borde fler bry sig mindre om rakning?

– Alla ska såklart få göra vad de är mest bekväma med, vi kan inte lägga så mycket press på individnivå. Det är media- och kulturjättarna som får ”step up their game”. Jag menar, har du någonsin sett en mamma med håriga ben i ett barnprogram? Min kompis jobbade på en skola och barnen där blev jättechockade över att hon hade hår på benen. De visste liksom inte ens att det växte hår där.

Läs även: Robyn till Baaam: ”Vi ska minska den skeva könsuppdelningen

Ebba Nilson

@babe_ebba

Ebba Nilson driver det feministiska Instagramkontot @babe_ebba. Hon får en våg av hatiska kommentarer varje gång hon visar upp sitt kroppshår där.

Hur reagerar folk?

– Den vanligaste reaktionen är att folk känner att de måste berätta för mig att kroppshår är ofräscht och äckligt. Att raka sig handlar inte ens om hygien? Jag använder deodorant och tvättar mig ändå, liksom. Och benhår luktar ju inte precis.

Vad känner du då?

– Jag förstår inte hur det kan vara så fascinerande med lite hår. Jag blir förvånad över att människor provoceras av just mitt kroppshår. Det har varit ett hat mot håret ända från början och jag tycker inte att det har förändrats. Däremot blir jag bara mer taggad av att folk äcklas, då vet jag att jag gör rätt och att det är någonting som behöver förändras.

Tror du att hatet bidrar till att få vågar ha kvar sitt kroppshår?

– Ja, det är egentligen inte konstigt att många inte vågar ha hår. Ju mer ohårig och därmed kvinnlig en tjej är, desto mer passar hon in och desto bättre får hon det också i vårt samhälle. Tyvärr skapar detta hat tjejer emellan. När tjejer till exempel visar hur äckligt de tycker att mitt hår är, blir de själva mer ”kvinnliga” och accepterade. Och det hårlösa idealet fortsätter att spridas eftersom det går att tjäna en massa pengar på.

Foto: Privat