Nu förbjuds det farliga ämnet i ditt nagellack

Formaldehyd har länge varit populärt i nagellack och nagelstärkare men har i allt högre grad försvunnit från sminkbutikerna. Nu sätter EU ner foten och förbjuder det cancerframkallande ämnet i kosmetika.

Läs mer: Därför varnar Läkemedelsverket för den här tandblekningen

Det gör naglarna hårdare och får lacken att torka snabbare. Formaldehyd har länge varit en populär kemikalie i nagellack, nagelförstärkare och som konserveringsmedel i kosmetika men har i flera år varit omdebatterat. Nu förbjuder EU kemikalien helt i kosmetika, det skriver Naturskyddsföreningens tidning Sveriges Natur.

Beslutet kommer efter att kosmetikabranschen har misslyckats med att övertala EU-kommissionen om att det inte går att hitta liknande produkter som kan ersätta kemikalien i nagelstärkande produkter.


Formaldehyd är en vanlig kemikalie i kemisk industri och används bland annat i lim och färg. Kemikalien kan ge allergiska reaktioner såväl som cancer i näsan vid inandning. Många nagellacksföretag har redan slutat använda sig av formaldehyd och erbjuder produkter utan ämnet. Det finns dock kvar i några produkter, till exempel i en populär nagelstärkare fråm OPI.

Exakt när formaldehyd försvinner från sminkhyllorna är fortfarande okänt.

Foto: IBL