Artikeln innehåller reklamlänkar
Tvätta håret på rätt sätt – och håll barret fräscht längre

Tvätta håret på rätt sätt – och håll barret fräscht längre

Att tvätta håret på rätt sätt gör att det känns rent längre. Baaam har knepen som gör att du slipper flottig hårbotten i ett par dagar extra.

Läs mer: Så kommer du sminka dig i vår – 8 heta skönhetstrender 2018

Precis som med all annan rengöring finns det rätt och fel sätt att tvätta håret på. Men om du tvättar håret på rätt sätt kan du faktiskt hålla det rent och fräscht längre – vilket i sin tur sliter på håret mindre om du tvättar det mer sällan. Baaam har knepen som hjälper dig på vägen!

Läs också: Allt du borde veta om sulfatfritt schampo – och bästa produkterna

Schamponera lagom mycket

Vårt svenska favoritord har sällan passat så bra. Lagom mycket schampo är varken för mycket eller för lite – ta en klick stor som en tiokrona ungefär, beroende på hur tjockt hår du har. För mycket schampo eller balsam tynger istället ner håret.

Schamponera rätt

Börja med att massera in schampot i hårbotten och jobba dig utåt. Var extra noga kring öronen och i hårfästet (kort och gott – där håret blir flottigt snabbare). Massera med fingertopparna, inte med naglarna.

Tvätta håret två gånger

Om du tvättar håret mer sällan är det extra viktigt att upprepa proceduren två gånger. Den första tvätten gör att du tvättar bort gamla produktrester ur håret, medan den andra omgången låter schampot verka på rätt sätt. Om du till exempel har ett volymgivande schampo kommer det verka bättre andra gången.


1. Schampo för blondiner, Schwarzkopf (länk till butik).
2. Favoriten dig med normalt hår, Sachajuan (länk till butik).
3. Garanterat maxad volym, Maria Nila (länk till butik).
4. Vårdande och stärkande schampo, Moroccanoil (länk till butik).

Välj produkter efter din hårtyp

Det är faktiskt ingen myt att hårprodukter fungerar på olika sätt. Precis som när det kommer till hudvård är det viktigt att du väljer produkter som är anpassade för dig och din hårtyp för att de ska fungera optimalt. Fråga din frisör om hjälp om du känner dig osäker – de är proffsen!

Läs mer: Så slipper du fett hår – och håller det fräscht längre

Avsluta med balsam

Kom ihåg att börja med schampo, sedan hårinpackning och avsluta med balsam. Anledningen är att hårinpackningen verkar när stråts fjällskikt är öppet. Balsam däremot sluter hårstråt igen, vilket gör att inpackningen har mindre verkan om du tar den sist.

Rätt produkt på rätt plats

Balsam hör hemma i torra toppar och schampo verkar bäst i en fettig hårbotten. Tänk på att inte tynga ner håret onödigt mycket med balsam i hårbotten – det kan ge intryck av att håret är otvättat, vilket gör att du hamnar i en ond spiral och tvättar (och sliter på det!) för ofta.


1. Lyxigt balsam från Balmain (länk till butik).
2. Balsam för torrt och sprött hår, Redken (länk till butik).
3. Intensivt vårdande inpackning, Pureology (länk till butik).
4. Värmeskyddande serum, Bumble and Bumble (länk till butik).

Foto: IBL/Shutterstock